Alegerea lui Abdel Fattah el-Sissi, care l-a destituit și încarcerat acum 11 luni pe islamistul Mohamed Morsi, primul președinte ales democratic în Egipt, nu poate fi pusă la îndoială.
Mareșalul, în prezent în retragere, se bucură de un adevărat cult al personalității din momentul în care Guvernul interimar pe care l-a instalat conduce o reprimare implacabilă și sângeroasă a susținătorilor lui Morsi, în special Frații Musulmani. Singurul său adversar a fost liderul de stânga Hamdeen Sabbahi, un contracandidat prea slab.
Participarea este singura necunoscută și singura miză a acestui scrutin. În timpul campaniei, el-Sissi a spus că speră să obțină voturi de la cel puțin 45 de milioane de alegători, dintr-un total de 53 de milioane.
Or, marți seara, Comisia Electorală, numită de Guvernul condus de facto de el-Sissi, a decis ca scrutinul prevăzut inițial pentru două zile să fie prelungit cu 24 de ore, arătându-se îngrijorată de rata de participare de numai 37%. Comisia a luat această decizie invocând „căldura”, care ar fi descurajat numeroși alegători să se prezinte la urne, fapt ce a declanșat criticile și ironiile organizațiilor de apărare a drepturilor omului. Acestea au evidențiat dezinteresul opoziției față de vot și au denunțat un scrutin „farsă”.
După trei ore de la startul numărătorilor, televiziunea de stat Nile TV a anunțat 4.215.699 de voturi pentru el-Sissi (93,3%) și 133.548 (2,95%) pentru Sabbahi, scorul acestuia din urmă fiind inferior numărului buletinelor nule (3,69%).
Gaidau Ion, [email protected]