Cine au fost primii oameni care au descoperit Antarctica. S-a întâmplat cu 1.300 de ani înainte să ajungă acolo europenii

Publicat: 14 06. 2021, 11:09
Actualizat: 14 06. 2021, 15:28
Sursa FOTO: pixabay.com

Marinarii polinezieni din populaţia maori au călătorit în Antarctica cu câteva secole înaintea exploratorilor occidentali. În general, descoperirea acestei regiuni este atribuită europenilor, care au ajuns acolo în secolul al XIX-lea. Totuși, iată că cel mai recent studiu, publicat în Noua Zeelandă și preluat de CNN, dă peste cap tot ce se știa până acum.

Journal of the Royal Society of New Zealand prezintă o cercetare care dezvăluie că marinarii maori au ajuns în Antarctica cu mult timp înainte să o facă primii occidentali, în jur de 1820.

Neo-zeelandezii, studiu bazat pe opere și… legende locale

„Există o foarte îndelungată istorie de conexiuni cu Antarctica… am găsit urme ale unor călătorii spre apele Antarcticii de pe vremea primelor călătorii pe mare”, a declarat Priscilla Wehi, reprezentantă a Institutului de cercetări guvernamentale „Manaaki Whenua”, din Noua Zeelandă. Cercetătorii neozeelandezi se bazează mai ales pe descoperirea unor opere de artă ale populaţiei maori şi pe poveşti tradiţionale transmise pe cale orală pentru a dovedi existenţa acestor călătorii foarte vechi spre Antarctica întreprinse de populaţia băştinaşă maori.

Marinarii maori parcurgeau distanţe vaste între insulele din Oceanul Pacific la bordul ambarcaţiunilor lor. Cercetătorii locali sunt de părere că prima călătorie spre apele Antarcticii este chiar mai veche decât sosirea populaţiei maori în Noua Zeelandă, eveniment care s-a petrecut în secolul al XIV-lea.

„Am găsit relatări polineziene despre călătorii până în apele antarctice întreprinse de Hui Te Rangiora şi echipajul lui de pe barca Te Ivi O Atea, probabil la începutul secolului al VII-lea”, a precizat aceeaşi cercetătoare neozeelandeză.

Cum descriau Antarctica marinarii maori

Poveştile orale ale populaţiei maori, care au fost studiate de cercetători, fac referire la „un loc acoperit de ceaţă şi întunecat, pe care Soarele nu îl atinge” şi la piscuri care seamănă cu aisberguri „ce străpung cerul şi sunt lipsite de vegetaţie”. De asemenea, sculpturi şi ţesături maori stau mărturie pentru aceste explorări timpurii ale Antarcticii.

Priscilla Wehi i-a felicitat pe autorii studiului şi consideră că noua cercetare scoate la lumină un fragment din „istoria indigenă” a populaţiei maori.