Moartea președintelui Iranului, Ebrahim Raisi, dar și a ministrului de Externe, Hossein Amir-Abdollahian, într-un accident de elicopter, a produs un șoc la nivel mondial, oficiali din mai multe state transmițând mesaje de condoleanțe.
Mai mult, autoritățile din Pakistan au transmis că au decretat o zi de doliu național după decesul celor doi oficiali de la Teheran.
Dar ce urmează acum pentru politica iraniană? Ce prevede legislația națională în aceste cazuri și cine îi va lua locul lui Raisi la conducere?
Ei bine, potrivit primelor informații, citate de Reuters, vicepreședintele Mohammad Mokhber ar urma să devină președinte interimar, urmând ca autoritățile iraniene să aibă la dispoziție 50 de zile pentru a organiza noi alegeri.
În calitate de președinte interimar, Mokhber va face parte dintr-un consiliu format din trei persoane, împreună cu președintele Parlamentului și șeful sistemului judiciar. Acest consiliu va avea ca sarcină organizarea de noi alegeri prezidențiale, în cel mult 50 de zile de la moartea lui Raisi.
Între timp, Guvernul de la Teheran se reunește luni, în ședință de urgență, cel mai probabil pentru a discuta despre pașii de urmat după moartea președintelui.
Născut în 1955, Mokhber, la fel ca Raisi, este considerat un apropiat al liderul suprem al Iranului, Ali Khamenei, cel care are ultimul cuvânt în toate chestiunile ce țin de stat.
Mokhber a devenit prim vicepreședinte în 2021, când Raisi a fost ales președinte. Printre altele, Mokhber a făcut parte dintr-o echipă de oficiali iranieni care a vizitat Moscova în octombrie. În urma acelei întâlniri, Iranul a fost de acord să furnizeze Rusiei rachete și drone, pe care acum forțele ruse le folosesc în conflictul din Ucraina.
Mokhber fusese anterior șeful Setad, un fond de investiții legat de liderul suprem. În 2010, Uniunea Europeană l-a inclus pe Mokhber pe o listă de persoane și entități sancționate pentru presupusa implicare în „activități nucleare sau balistice”. Doi ani mai târziu, el a fost scos de pe această listă.
În 2013, Trezoreria SUA a adăugat Setad și alte 37 de companii pe o listă de entități sancționate.
Președintele iranian Ebrahim Raisi și ministrul de Externe, Hossein Amir-Abdollahian, au murit după ce elicopterul cu care zburau, alături de alți oficiali, s-a prăbușit într-o zonă muntoasă, cel mai probabil din cauza condițiilor meteo nefavorabile.
Mai multe țări din Orientul Mijlociu și-au exprimat sprijinul pentru Iran și au oferit ajutor pentru a localiza elicopterul, care a fost găsit la câteva ore după accident.
Rămășițele lui Raisi urmează să ajungă în orașul Tabriz, notează Al Jazeera, însă nu este clar în acest moment unde va fi înmormântat fostul șef de stat.
CITEȘTE ȘI:
Reacții din SUA și China la situația din Iran
Sursă imagini: Profimedia