Guvernul din Republica Moldova a anunțat pe 29 mai expulzarea a cinci diplomați ruși, fără a explica decizia. Premierul Pavel Filip s-a limitat a declara doar că au fost „motive întemeiate”. Hotărârea a fost criticată dur de președintele prorus Igor Dodon și a atras expulzarea a cinci diplomați moldoveni din Rusia.
Potrivit surselor citate, cei cinci diplomați ruși erau agenți ai Serviciului rus de informații militare (GRU), iar agențiile secrete moldovene suspectează că efectuau recrutări de combatanți din regiunea autonomă Găgăuzia pentru a-i trimite în regiunile din estul Ucrainei unde are loc conflictul separatist.
Informațiile nu pot fi verificate din alte surse. Ministerul rus de Externe și Ministerul rus al Apărării au refuzat să facă vreun comentariu pe această temă.
Întrebat de agenția Reuters dacă cei cinci diplomați erau agenți GRU, un purtător de cuvânt al Ministerului moldovean de Externe a afirmat că erau diplomați, fără a oferi detalii.
Acuzațiile potrivit cărora diplomații ruși expulzați din Republica Moldova ar fi recrutat combatanți separatiști sunt „vorbe goale”, a reacționat Grigori Karasin, adjunct al ministrului rus de Externe, citat de site-ul agenției Sputnik.
„Este vorba de vorbe goale, nesusținute de nicio faptă”, a declarat Grigori Karasin.
„Diplomații își desfășurau activitățile în conformitate cu atribuțiile oficiale, participând la contacte militare bilaterale”, a precizat Karasin.
Peste 10.000 de persoane au murit în conflictul separatist izbuncnit în estul Ucrainei în 2014, între serviciile de securitate ucrainene și insurgenți proruși.