Cei trei atacatori nu au fost numiți de către oficialul turc, menționând doar că anchetatorii legiști lucrează la finalizarea identificării lor. Bilanțul atentatului de la aeroportul internațional Ataturk din Istanbul a ajuns la 43 de morți, dintre care 19 erau cetățeni străini.
Presa din Turcia a publicat detalii despre atacatorul rus, conform Reuters. Ziarul pro-guvernamental Yeni Safak susține că teroristul din Rusia provenea din Daghestan, de la granița cu Cecenia. Numele său era Osman Vadinov, conform Hurriyet, care scrie acesta a venit din Raqqa, orașul sirian care a devenit cartierul general al Statului Islamic.
Poliția turcă a reținut 13 persoane, dintre care patru cetățeni străini, în urma unor raiduri în Istanbul, în legătură cu atentatul de marți noapte. Acestea sunt acuzate că i-au sprijinit logisitic pe teroriști.
Printre aceștia s-ar număra și Ahmed Ceataev, de origine cecenă, care se află pe lista de sancțiuni a ONU, ca lider al Statului Islamic, responsabil cu antrenarea militanților vorbitori de rusă, conform publicației turce Yeni Safak. Autoritățile turce nu au confirmat că cecenul este anchetat, scrie Reuters.
Mii de luptători străini pentru Statul Islamic tranzitează Turcia către Siria și Irak, iar serviciile de securitate turcești nu reușesc să țină sub control fenomenul, în parte și din cauza lipsei de colaborare cu serviciile de informații occidentale.
Faptul că unul dintre atacatori provenea din Rusia, iar ceilalți doi din spațiul ex-sovietic, vine în contextul în care relația dintre Turcia și Rusia este tensionată din cauza doborârii unui avion de luptă rusesc de către turci, în noiembrie 2015, la granița cu Siria. Abia recent s-au înregistrat progrese, președintele Erdogan scriindu-i lui Vladimir Putin cu scuze și condoleanțe pentru moartea pilotului avionului doborât.
Putin și Erdogan au avut prima convorbire telefonică după episodul avionului chiar după atentat, când Putin și-a exprimat condoleanțele și sprijinul.