Prima pagină » Știri externe » Cine este călăul John? „Autoritățile pot pune presiune asupra familiei și prietenilor săi”

Cine este călăul John? „Autoritățile pot pune presiune asupra familiei și prietenilor săi”

Cine este călăul John? „Autoritățile pot pune presiune asupra familiei și prietenilor săi
Vocea, statura și amenințările sale sunt deja familiare. Militantul Statului Islamic, îmbrăcat în negru, solicită, într-o filmare, o răscumpărare de 200 milioane de dolari pentru a elibera doi prizonieri japonezi.

Călăul înarmat cu un cuțit și accent britanic, poreclit „Jihadi John”, a lansat amenințări și a executat mai mulți cetățeni americani și britanici, scrie CNN. Suma cerută de „John” în numele Statului Islamic este aceeași cu cea oferită de premierul japonez Shinzo Abe, în scopuri umanitare, pentru țările din Orientul Mijlociu afectate de insurgența SI (cu precădere în Irak și Siria).

Totuși, misterul cu privire la identitatea lui „Jihadi John” este tot mai mare. Oficialii americani și britanici au spus că știu cine este personajul, dar nu au oferit alte detalii. „Astfel, pot pune presiune asupra familiei și prietenilor săi”, a explicat Aki Peritz, un fost agent CIA. „Este posibil să aibă legături care pot duce la el. Poate îi cunosc pe verii acestuia, cine îl poate identifica. Totuși, dacă i-ar divulga identitatea, Jihadi John s-ar putea ascunde”.

Au circulat informații potrivit cărora „John” ar fi fost rănit într-un atac cu bombă al americanilor. Pe de altă parte, clipul video de marți sugerează că este sănătos și lansează amenințări cu moartea, cerând recompense uriașe.

Apariția teroristului „John” face parte din mașinăria de propagandă a SI, cu ajutorul căreia gruparea strânge bani și adepți. „Arată puterea lor – că sunt capabili să-i filmeze pe ostaticii japonezi în plină zi, undeva în Siria”, a declarat analistul în terorism Paul Cruickshank.

SI acționează în „teritoriul interzis”

Experții militari spun că trupele de comando se pot infiltra foarte greu în Siria, pentru a ajunge la „Jihadi John”. Motivul este simplu: SI acționează într-un teritoriu interzis, unde țintele sunt greu de urmărit. În iulie 2014, trupele speciale americane au eșuat în încercarea lor de a-l găsi pe jurnalistul James Foley (decapitat ulterior de teroriști) și alți ostatici din Siria. Între timp, guvernul japonez trebuie să decidă cum va răspunde în fața cererilor extremiștilor din SI, care au lansat un ultimatum pe viață și pe moarte. 

Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între ... vezi toate articolele

Citește și