Prima pagină » Știri externe » Cine este cel mai popular lider străin în China

Cine este cel mai popular lider străin în China

Cine este cel mai popular lider străin în China
Președintele Vladimir Putin este liderul străin cu cea mai mare popularitate în China, iar cărțile despre șeful statului rus, numit "Putin cel Mare" de unii chinezi, sunt mai vândute decât cele despre Barack Obama, Nelson Mandela sau Margaret Thatcher, relatează Wall Street Journal în ediția online.

Zheng Wenyang, autorul cărții „Născut pentru Rusia”, afirmă că biografia care a apărut în 2012 s-a vândut mult mai bine decât cărțile sale anterioare despre Barack Obama, Margaret Thatcher și Nelson Mandela. Wenyang consideră că popularitatea lui Putin alimentează o convingere profundă a societății chineze, conform căreia „dacă un lider este slab (…) oamenii nu îl vor respecta”.

Interesul față de personalitatea președintelui Vladimir Putin a crescut de la declanșarea crizei din Ucraina și arată o schimbare atât în ordinea stabilită după Războiul Rece, cât și în politica Chinei, notează Wall Street Journal. După o perioadă de neîncredere reciprocă, Beijingul și Moscova își consolidează relațiile și amenință arhitectura de securitate stabilită de Statele Unite de la destrămarea Uniunii Sovietice, consideră diplomați și analiști.

De altfel, un sondaj recent al Pew Research Center arată că China este una dintre puținele țări în care susținerea pentru Rusia a crescut de la apariția divergențelor dintre Moscova și Occident în privința crizei din Ucraina, ajungând la 66% în luna iulie, față de 47% cu un an în urmă. Un sondaj realizat de In Touch Today arată, de asemenea, o susținere de 92% pentru Vladimir Putin, după ce Rusia a anexat peninsula Crimeea.

Analiștii notează, totodată, asemănarea între președintele Vladimir Putin și liderul chinez Xi Jinping în privința stilului de conducere și consideră că ambii doresc restabilirea puterii statelor lor și contracararea dominației Occidentului.

Pozițiile adoptate de Rusia în disputele cu Occidentul în timpul crizei din Georgia, din 2008, și, mai recent, în Ucraina, au fost primite cu susținere, iar unii analiști consideră că Beijingul ar trebui să învețe din aceste experiențe în contextul disputelor cu Statele Unite, Japonia, Filipine și Vietnam pentru controlul asupra insulelor din apele Chinei de Est și de Sud.