Modern și discret, Felipe de Bourbon a fost crescut cu obiectivul să devină regele Spaniei, un rol în care a exersat din copilărie și pe care și-l asumă astăzi, la 46 de ani, succedându-i tatălui său, Juan Carlos, a cărui abdicare a fost anunțată luni, relatează AFP.
Prin studii în străinătate și formare militară, „obiectivul său, singurul său obiectiv, este să servească Spania. I s-a inoculat, în forul interior, că trebuie să fie primul servitor”, declara la un moment dat mama sa, regina Sofia. Misiunea sa este să asigure continuitatea unei monarhii parlamentare instaurate progresiv, odată cu urcarea pe tron, în 1975, a lui Juan Carlos, desemnat de către dictatorul Francisco Franco ca succesorul său.
Marea sa provocare este să convingă, într-o țară în care susținerea populară a monarhiei a atins cel mai slab nivel istoric, după o serie de scandaluri, care l-au ocolit.
Serios dar zâmbitor, mai rezervat ca tatăl său, prințul moștenitor a avut mult timp de suferit de pe urma comparării cu Juan Carlos, mulți spanioli prezentându-se mai degrabă „juan-carliști” decât monarhiști. Însă problemele cu sănătatea repetate ale lui Juan Carlos, vânătoarea de elefanți în Botswana, în aprilie 2012, foarte controversată într-o Spanie afectată de criză, și ancheta pentru corupție care o vizează pe fiica sa cea mică, Cristina, și pe soțul ei, Iñaki Urdangarin, au afectat popularitatea regelui.
Concomitent, cota de popularitate a prințului a crescut. „Un anumit echilibru între cei doi este pe cale să se creeze”, sublinia la începutul lui 2013 Antonio Torres del Moral, un profesor de drept constituțional.
Brunet și cu ochii albaștri, înalt de 1,98 metri, elegantul Felipe și-a cultivat o imagine de apropiere și modernitate. El a fost ajutat în acest sens de căsătoria, în 2004, cu Letizia Ortiz, o femeie din popor, jurnalistă și divorțată, o premieră în istoria monarhiei spaniole.
Din uniunea lor s-au născut două fetițe bolde, Leonor, în octombrie 2005, și Sofia, în aprilie 2007. Familia a trăit până în prezent departe de fast, într-o casă construită pentru Felipe în parcul Palatului Zarzuela, lângă Madrid.
Felipe de Bourbon s-a născut în capitala spaniolă, pe 30 ianuarie 1968. Legenda spune că Juan Carlos a leșinat la anunțul nașterii unicului său moștenitor masculin, după cele ale infantelor Elena, în 1963, și Cristina, în 1965. Monarhii il aveau astfel pe viitorul rege, Constituția spaniolă preferând moștenitori bărbați.
Primul discurs susținut în fața Parlamentului, la vârsta de 9 ani
La vârsta de nouă ani, în 1977, Felipe este numit prinț de Asturia și moștenitor oficial al coroanei spaniole. Băiatul pronunță primul discurs în fața Parlamentului.
Patru ani mai târziu primește prima lecție importantă, odată cu tentativa de lovitură de stat a colonelului Antonio Tejero, la 23 februarie 1981, care-l va transforma pe rege în scutul democrației spaniole. Tatăl îl cheamă pe băiat alături de el. „Voia să fie în biroul său, cu el, pentru a-l vedea acționând”, declara regina Sofia pentru jurnalista Pilar Urbano, afirmații citate în cartea „La Reina”.
După ultimul an de liceu, în Canada, Felipe frecventează, în perioada 1985-1988, școli militare ale celor trei arme. De asemenea, studiază dreptul la Universitatea Autonomă Madrid și obține un master în Relații Internaționale la Universitatea Georgetown de la Washington.
Cu timpul își asumă un rol protocolar tot mai important și își multiplică activitățile publice, în special în străinătate, folosindu-și buna cunoaștere a englezei. Vorbește la fel de bine catalana, un atu în Catalonia, o regiune în nord-estul Spaniei în care aspirațiile naționaliste s-au consolidat odată cu criza economică, un lucru care contribuie la tensionarea relațiilor cu Madridul.
Începând din primăvara lui 2010, Felipe a fost nevoit să-și consolideze și mai mult prezența oficială, în contextul îngrijorărilor la adresa sănătății lui Juan Carlos.
Pilot de elicopter, amator de fotbal, Felipe este de asemenea foarte sportiv, în continuarea tradiției familiei. El a participat la Jocurile Olimpice de la Barcelona din 1992, în echipa spaniolă de iahting. El a fost mult timp considerat unul dintre cei mai râvniți prinți moștenitori, iar Casa Regală a păstrat o tăcere totală asupra relațiilor sale sentimentale, pănă la logodna, în noiembrie 2003, cu Letizia Ortiz.
„Doña Letizia i-a deschis mintea lui Don Felipe”
Nepoata unui șofer de taxi, fostă jurnalistă de televiziune, noua regină a Spaniei, Letizia, nu are origini nobile, dar și-a impus stilul modern și a adus o notă de strălucire familiei regale spaniole, după căsătoria, în 2004, cu prințul Felipe, relatează AFP.
Caracterizată drept o persoană drăguță, activă, spontană, Letizia Ortiz Rocasolano, născută la 15 septembrie 1972 la Oviedo, a împrospătat imaginea familiei regale spaniole. „Doña Letizia i-a deschis mintea lui Don Felipe”, îi spunea un membru al familiei sale biografului britanic Andrew Morton.
Născută într-o familiei obișnuită – mama este infirmieră, iar tatăl său este jurnalist, tânăra era deja divorțată când l-a cunoscut pe Felipe, moștenitorul coroanei Spaniei și prinț de Asturia, în 2002. Relația lor a început în primăvara lui 2003, însă a fost ținută secret până la anunțul oficial al logodnei, câteva luni mai târziu, în noiembrie.
„Dă-mi voie să termin!”, îi spunea Letizia lui Felipe, după anunțul logodnei, când prințul încerca să o oprească să răspundă la întrebările jurnaliștilor referitoare la cererea în căsătorie. Tonul sincer a provocat atunci uimire în Spania. „Inteligentă, cultivată, ambițioasă, politicoasă, o femeie cu nervi de oțel”, sunt termenii în care este descrisă de foștii colegi.
Cu toate acestea, Letizia a fost nevoită să-și controleze reacțiile, cel puțin în public, pentru a se adapta rolului care i-a fost atribuit, acela de soție discretă și atentă a moștenitorului tronului spaniol. Aflată în atenția presei de scandal, are grijă să-și apere imaginea până la cel mai mic detaliu. În 2008, a suferit o intervenție chirurgicală la nas, pentru a rezolva o problemă de respirație, potrivit casei regale.
Cu părul blond, zâmbitoare, impecabilă pe tocuri, viitoarea regină este tot timpul în pas cu moda, iar în acest sens este pe deplin atașată de creatorii spanioli, alternând costumele elegante și rochiile de seară, feminine și sofisticate.
În primii ani după ce a intrat în rândul familiei regale, Letizia s-a străduit să câștige simpatia spaniolilor, care i-au reproșat că este prea distantă și prea rece. Unii au acceptat cu greu că o „femeie fără origini nobile” i-a câștigat inima prințului Felipe.
O schimbare radicală s-a produs după ce sora sa, Erika, s-a sinucis în februarie 2007, la vârsta de 31 de ani. După ceremonia de înmormântare, Letizia, care era în acel moment însărcinată, a declarat în fața presei, cu vocea tremurândă: „Mulțumesc tuturor persoanelor care au fost întristate de moartea surorii mele”. Spaniolii au fost emoționați, iar prințesa a început să fie acceptată.
De-a lungul anilor, ea a fost din ce în ce mai prezentă la ceremoniile oficiale, însă în continuare discretă, alături de soțul său, al cărui rol a crescut de la o zi la alta.
Letizia și Felipe sunt părinții a două fetițe, Leonor, născută în 2005, și Sofia, născută în aprilie 2007. Familia trăiește discret într-o casă situată în parcul palatului de la Zarzuela. Înainte de logodna cu Felipe, Letizia era deja foarte cunoscută spaniolilor, ținând cont de faptul că prezenta din septembrie 2003 programul de știri al postului public de televiziune, TVE.
Licențiată în Științele informării la Universitatea Complutense din Madrid, Letizia a fost prezentatoare și reporter pentru postul de televiziune CNN+, iar din 2000 s-a alăturat postului TVE, după ce și-a început cariera în presa scrisă.
Ea a fost căsătorită timp de un an, din 1999 până în 2000, cu Alfonso Guerrero, unul dintre profesorii săi de la facultate, cu care avea o relație de aproape zece ani. Căsătoria civilă nu a reprezentat un obstacol pentru căsătoria cu prințul Felipe.
Letizia are o soră mai mică, Telma.
(Luminița Bogdan, Valentin Vidu)