Cine este Malala, fata împușcată de talibani care ar fi putut deveni cea mai tânără câștigătoare a Premiului Nobel pentru Pace
Cu un an în urmă, pe 9 octombrie, Malala Yousafzai, o fată de 15 ani din Pakistan, a fost împușcată de talibani în cap, în autobuzul cu care se întorcea de la școală, pentru că a avut îndrăzneala să susțină că și fetele au dreptul la educație. Astăzi, tânăra locuiește în Marea Britanie, este unul dintre favoriții la câștigarea Premiului Nobel pentru Pace, care urmează să fie decernat vineri, și este considerată în continuare o țintă de către talibani.
„Oricine face campanie împotriva religiei noastre și critică Islamul, așa cum face ea cu ideologia ei seculară, este dușmanul nostru. Și o vom ataca iar și iar”, a amenințat Shahidullah Shahid, purtătorul de cuvânt al Mișcării Talibanilor Pakistanezi. Întrebată de CNN ce ar face dacă ar avea în față un taliban care vrea să o ucidă, fata a răspuns într-un mod emoționant: „Am început să mă gândesc la asta și obișnuiam să cred că talibanul va veni pur și simplu și mă va ucide. Dar apoi am spus: „Dacă vine, ce o să faci, Malala?” și mi-am răspuns: „Malala, ia un pantof și lovește-l!”. Apoi am spus: „Dacă lovești un taliban cu pantoful, nu este nicio diferență între tine și el. Nu trebuie să îi tratezi pe ceilalți cu cruzime și trebuie să te lupți cu ei prin pace și prin dialog și prin educație”.I-aș spune cât este de importantă educația și că lupt inclusiv pentru dreptul la educație al copiilor lui. Și i-aș mai spune: „Asta este tot ce vreau să îți zic. Acum fă ce vrei!””, a spus plină de curaj adolescenta în vârstă de 16 ani.
Malala a început să scrie pe blog, sub pseudonim, despre viața sub regimul taliban pe când avea doar 11 ani. A devenit ulterior un apărător înfocat al dreptului la educație al fetelor pakistaneze, ceea ce i-a atras furia extremiștilor. La nouă luni după atac, în luna iulie, Malala a vorbit la adunarea ONU, unde a spus: „Au crezut că ne vor reduce la tăcere, dar s-au înșelat. Din acea tăcere s-au ridicat mii de voci”. La începutul anului, 250.000 de oameni semnaseră o petiție prin care cereau nominalizarea ei la Premiul Nobel pentru Pace. Nu crede însă că i se cuvine acest trofeu: „Multe persoane merită Premiul Nobel pentru Pace. Cred că pot face mai multe. În opinia mea, încă nu am făcut suficiente lucruri pentru a câștiga Premiul Nobel pentru Pace”, a declarat ea pentru postul de radio pakistanez City89 FM.
În această săptămână, tânăra care vrea să devină politician pentru a schimba viitorul țării sale, a lansat cartea care spune povestea luptei ei pentru drepturile civile: „Eu sunt Malala, fata care a luptat pentru educație și a fost împușcată în cap”. Locuiește acum în Birmingham, alături de familia ei, merge la școală și ar putea deveni cea mai tânără câștigătoare a premiului Nobel pentru Pace. Printre favoriți se mai numără activistele ruse Liudmila Alexeeva, Svetlana Gannușkina și Lilia Șibanova și militantul belarus Ales Beliatski, aflat în prezent în închisoare.
Malala Youfsazai a obținut joi prestigiosul premiu Saharov al Parlamentului European.