Prima pagină » Știri externe » Cine este mâna dreaptă a lui Putin. Cel mai puternic oligarh de la Kremlin controlează gazul și petrolul Rusiei

Cine este mâna dreaptă a lui Putin. Cel mai puternic oligarh de la Kremlin controlează gazul și petrolul Rusiei

Detalii pe Gândul.

Igor Ivanovich Sechin s-a născut în 1960 în Leningrad, actualul St Petersburg, într-o familie din clasa muncitoare. A absolvit Universitatea de Stat din Leningrad și a obținut doctoratul în economie. Bun cunoscător al limbilor franceză și portugheză, a fost trimis ca translator militar în Anglia și Mozambic în anii ”80, în zona de frontieră africană, în timpul Războiului Rece. În acest rol a început să lucreze cu KGB, serviciul de securitate sovietic. Atunci când Putin, fost ofițer KGB și compatriot din St Petersburg, a devenit viceprimar al orașului său natal, în 1994, Sechin a devenit secretarul său, făcând note detaliate asupra fiecărui vizitator.

După aceea, l-a urmat pe Putin la Kremlin, unde a devenit protectorul, omul de bază și confidentul acestuia. După ce Putin a obținut mandatul de patru ani ca prim-ministru, în 2008, Sechin a devenit vice-premier, și, din această funcție, a început să controleze activele de petrol și gaze ale Rusiei, iar odată cu instalarea lui Putin în funcția de președinte în 2012, acesta a preluat controlul direct asupra Rosneft, ca director executiv. Astăzi, el deține 0,127% din acțiunile companiei, în valoare de aproximativ 83 milioane de dolari, și în 2015 a fost plătit cu aproximativ 11 milioane de dolari.

Sechin este bănuit că ar fi orchestrat căderea mai multor adversari politici. În 2003, Mihail Hodorkovski, pe atunci proprietarul privat al celei mai mari companii petroliere din Rusia, Yukos, a fost acuzat de evaziune fiscală, iar compania a fost confiscată de stat. Sechin a negat implicarea, dar, cu toate acestea, a fost cel mai mare beneficiar – în 2004 a devenit președinte al companiei Rosneft, care a moștenit majoritatea activelor companiei Yukos.

Apoi, în 2014, Vladimir Yevtushenkov, proprietarul privat al companiei regionale petroliere Bashneft, a fost cercetat și arestat, iar compania a fost expropriată de stat. Doi ani mai târziu, într-un proces de privatizare controversat provocat de Ulyukaev, Rosneft a cumpărat Bashneft.
Ulyukaev a fost arestat o lună mai târziu. Apoi, Rosneft l-a adus pe Yevtushenkov la tribunal, acuzându-l că ar fi demis de la conducerea Bashneft înainte de a fi naționalizată. Un judecător regional a decis în favoarea lui Rosneft, conducând la o soluționare extrajudiciară în care magnatul i-a dat companiei lui Sechin 1,7 miliarde de dolari pentru un bun pe care fusese deja obligat să îl predea gratuit.

CITEȘTE CONTINUAREA PE BUSINESS MAGAZIN

Citește și