Mikheil Kavelashvili, fost fotbalist la Manchester City, în vârstă de 53 de ani, a devenit noul președinte al Georgiei.
Mikheil Kavelashvili a fost ales sâmbătă ca președinte al Georgiei de un colegiu electoral cu 300 de locuri, care a înlocuit alegerile prezidențiale directe și este în prezent dominat de partidul său, Visul Georgian, arată Euronews.
A fost o victorie simplă pentru Kavelashvili, în vârstă de 53 de ani, care a fost singurul candidat de pe buletinul de vot. Deși modificările constituționale din Georgia au făcut ca postul de președinte să fie în mare măsură ceremonial, aceasta înseamnă o nouă victorie pentru Visul Georgian, în contextul în care opoziția acuză partidul că a distrus aspirațiile europene ale țării și au mutat Georgia mai aproape de Rusia.
Kavelashvili nu este politician de carieră. El a fost fotbalist în tinerețe și s-a format la echipa de tineret a lui Dinamo Tbilisi. El a continuat să-și construiască o carieră de succes ca atacant, devenind un nume important pentru echipa sa locală înainte de a se muta în Rusia, în 1995, unde a jucat la Spartak Vladikavkaz.
Apoi s-a alăturat echipei engleze Manchester City timp de două sezoane, înainte de a juca pentru mai multe echipe din Super Liga elvețiană. Ulterior, actualul lider georgian s-a retras din fotbal în 2006. În timpul carierei sale de jucător, a bifat 46 de apariții pentru echipa națională a Georgiei și a marcat nouă goluri.
La doar zece ani de la retragerea sa din lumea fotbalului, el a fost ales în Parlamentul Georgiei în 2016 pe listele Visului Georgian. În 2022, el a co-fondat mișcarea politică Puterea Populară, care a fost aliată cu Visul Georgian și a devenit cunoscută pentru retorica sa anti-occidentală.
Kavelashvili a fost adesea criticat de opoziția din Georgia pentru lipsa de studii superioare. În ziua alegerii sale în funcția de președinte, protestatarii din fața clădirii Parlamentului și-au adus propriile diplome universitare, în timp ce alții au dat cu piciorul în mingi, pentru a sublinia lipsa studiilor acestuia și lipsa de experiență politică.
Kavelashvili a fost unul dintre autorii unei legi controversate care impune organizațiilor care primesc mai mult de 20% din finanțare din străinătate să se înregistreze ca „urmărind interesul unei puteri străine”, prevedere similară cu o lege rusă folosită pentru a discredita organizațiile critice la adresa guvernului.
Într-un discurs susținut în Parlament în noiembri, Kavelashvili a spus că „societatea noastră este divizată”, susținând că „radicalizarea și polarizarea” din țară sunt alimentate din străinătate.
El l-a acuzat pe președintele pro-occidental de atunci, Salome Zourabichvili, care a spus că va refuza să-și părăsească funcția până la organizarea unor noi alegeri, de încălcarea Constituției și a declarat că va „restaura Președinția în cadrul său constituțional”.
Sursa foto: Profimedia