Cine este Petro Poroșenko, președintele – miliardar ajuns la conducerea unei Ucraine devastate
Acest bărbat impozant, în vârstă de 48 de ani, promite să-și conducă țara către un viitor european și în același timp să normalizeze rapid relațiile cu Vladimir Putin, pe care afirmă că-l „cunoaște bine” și căruia, cu o mimică gravă, i-a strâns mâna cu o zi înaintea învestirii sale în funcție, la ceremoniile internaționale din Normandia, unde a fost invitat de către președintele francez François Hollande.
Ales cu 54,7% din voturile exprimate, noul președinte al Ucrainei, care vorbește engleza fluent, a primit o susținere importantă din partea occidentalilor. Președintele american Barack Obama și cancelarul german Angela Merkel au ținut să-l întâlnească înainte să fie învestit în funcție.
„Este un succes. O învestire diplomatică a lui Poroșenko a avut loc în Franța, unde Statele Unite și Uniunea Europeană au arătat în mod clar că îl susțin”, comentează politologul ucrainean Vitali Bala.
Cu această susținere și un scor bun în alegerile prezidențiale – inclusiv în regiunile rusofone -, pragmatic și moderat, Poroșenko este bine plasat pentru a face față provocărilor imense cu care se confruntă Ucraina, subliniază unii analiști.
– Ascensiune politică vertiginoasă
În urmă cu doar șase luni, acest om de afaceri, care a ocupat pentru scurt două posturi într-un guvern prorus și altul prooccidental, era o personalitate politică din planul al doilea.
Însă „s-a aflat la momentul potrivit, în locul potrivit”, rezumă Volodimir Gorbaci, un expert de la Institutul Euroatlantic de la Kiev.
El a fost singurul oligarh care și-a pus în mod deschis resursele financiare și mediatice în serviciul Maidanului, simbolul mișcării de contestare proeuropeană care a condus la destituirea din funcția de președinte, în februarie, a prorusului Viktor Ianukovici, după o baie de sânge la Kiev.
Petro Poroșenko a luat rar cuvântul pe podiumul din Piața Maidan, dar el a fost cel care s-a urcat pe un buldozer pentru a calma niște „capete înfierbântate”, hotărâte să forțeze cordoanele poliției antirevoltă în fața sediului Președinției, pe 1 decembrie, fiind huiduit de radicali, care au aruncat cu ciocolată și mărunțiș în el.
În martie s-a dus în Crimeea ocupată de către forțele ruse, cu puțin înainte de anexarea peninsulei de către Rusia.
„Poroșenko s-a afirmat ca un om responsabil și un protector”, subliniază Volodimir Gorbaci. „În timpul revoluției și războiului, orice om vrea să fie protejat ca de un părinte”, adaugă el.
– Trecut de traseist politic
Specialist în relații economice internaționale, el promite să gestineze Ucraina ca pe fabrica sa prosperă de ciocolată Roșen. Iar în politică nu este tocmai un novice.
El a fost ministru însărcinat cu Relațiile Economice Internaționale al fostului președinte Ianukovici și unul dintre fondatorii partidului acestuia, ministru de Externe și apoi puternicul șef al Consiliului pentru Securitate Națională în mandatul fostului președinte prooccidental Viktor Iușcenko, fiind unul dintre apropiații acestuia.
În afară de trecutul său de traseist politic, criticii îi mai reproșează că nu are o echipă, un partid și că a amestecat lucrurile – politica și interesele comerciale proprii, pe când era la putere.
Însă mulți cred că Poroșenko este capabil să relanseze o economie aflată în cădere liberă și să unească o țară divizată, cu ajutorul experienței sale guvernamentale din trecut și cunoștințelor în afaceri.
– „Îl cunosc bine pe Putin”
Înainte să fie ales, Poroșenko a promis să normalizeze relațiile cu Rusia în trei luni.
„Îl cunosc bine pe Putin. Este un negociator puternic și dificil”, a declarat recent Poroșenko pentru AFP, apreciind totodată că va fi capabil să ajungă la un compromis cu acesta.
Însă cu excepția a două dosare – statutul Crimeei, „care este și va rămâne ucraineană”, și „orientarea proeuropeană a Ucrainei”.
„Poroșenko are relații în Rusia, unde deține o cofetărie. Acest lucru trebuie că ajută în politică”, apreciază politologul german Andreas Umland de la Academia Moghila de la Kiev.
Spre deosebire de cea mai mare parte a oligarhilor ucraineni, care s-au îmbogățit rapid în anii haotici din perioada postsovietică, Poroșenko și-a construit averea prin propriile puteri.
Originar din Bolgrad (sud), el a început vânzând boabe de caco, după care a cumpărat mai multe cofetării, pe care le-a unit într-o firmă uriașă – Roșen -, pe care a promis să o vândă odată ales.
El deține, de asemenea, Kanal 5, un post de televiziune lansat în cursul mișcării de contestare a lui Ianukovici.
Averea lui Poroșenko, estimată la 1,3 miliarde de dolari de către revista Forbes, a fost deja afectată de criza cu Rusia, care a interzis importul ciocolatei sale, în cursul negocierilor dintre Ucraina și Uniunea Europeană (UE).
El este căsătorit cu Marina de aproximativ 30 de ani, un medic cardiolog, mama celor patru copii ai cuplului.