Prima pagină » Știri externe » Cine este Victoria Nuland, trimisul SUA la București pentru a discuta despre consolidarea statului de drept

Cine este Victoria Nuland, trimisul SUA la București pentru a discuta despre consolidarea statului de drept

Asistentul pentru Afaceri Europene și Eurasiatice al Secretarului de Stat american, Victoria Nuland, care va efectua o vizită de două zile la București în această săptămână, este unul dintre cei mai influenți diplomați americani, considerată chiar numărul doi în Departamentul de Stat, după John Kerry.

Asistentul pentru Afaceri Europene și Eurasiatice al Secretarului de Stat american, Victoria Nuland, care va efectua o vizită de două zile la București la sfârșitul săptămânii, este unul dintre cei mai influenți diplomați americani, considerată chiar numărul doi în Departamentul de Stat, după John Kerry.

Nuland, în această funcție din 18 septembrie 2012, va conduce o delegație a Departamentului de Stat care efectuează zilele acestea vizite oficiale și în Olanda, Germania, Lituania și Franța. Dacă în celelalte țări agenda oficială face trimiteri la discuții legate de relația bilaterală, în cazul României există o mențiune foarte importantă: oficialul american va discuta cu liderii români despre eforturile de consolidare a statului de drept. O tematică similară celei care l-a adus în România, în august 2012, și pe predecesorul ei, Philip Gordon, într-o vizită controversată venită în contextul suspendării lui Traian Băsescu.

Corlățean și Nuland să întâlnesc de două ori săptămâna aceasta

Deocamdată, Nuland are în program întâlniri cu preșdintele Traian Băsescu și cu ministrul de Externe, Titus Corlățean. Nu este prima dată când diplomatul american se întâlnește cu Corlățean, cei doi având o întrevedere și toamna trecută, la New York, în marja Adunării Generale a ONU, la scurt timp după ce Nuland a preluat postul vacantat de Gordon. Ei se vor mai întâlni o dată înainte ca Nuland să ajungă la București, ambii participând (în cazul americancei, doar joi) la reuniunea informală Snow Meeting, organizată joi și vineri în Lituania, care va aborda teme de pe agendele NATO și UE (se așteaptă ca Afganistanul să fie principalul subiect de discuție).

Vizita oficialului american vine la scurt timp după o serie de modificări controversate la Codul Penal adoptate de Camera Deputaților și criticate inclusiv de misiunea americană din România, pe motiv că reprezintă „un pas înapoi” pentru România.

Cariera lui Nuland

În peisajul american, dar și în mediile diplomatice europene, Victoria Nuland este unul dintre „greii” acestui domeniu, fiind considerată chiar și un posibil succesor al lui John Kerry, actualul Secretar de Stat.

Ofițer de carieră, expert pe probleme rusești, Victoria Nuland este acum responsabilă pentru relațiile diplomatice cu 50 de țări din Europa și Eurasia, se arată în biografia de pe site-ul Departamentului de Stat.

Înainte de a prelua biroul european, a fost purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, în timpul mandatului lui Hillary Clinton. Anterior, a fost consilier pe probleme de politică externă pentru Dick Cheney, fostul vicepreședinte american din cele două mandate ale lui George W. Bush. De asemenea, Nuland a fost Reprezentantul Permanent al SUA la NATO, între 2005 și 2008. La începutul carierei sale, a lucrat la Ambasada SUA din Moscova.

Experiența din timpul mai multor administrații – atât democrate, cât și republicane – au făcut din Nuland un personaj foarte puternic în diplomația americană. Soțul ei este scriitorul neoconservator Robert Kogun, fost consilier de campanie al republicanului Mitt Romney, adversarul lui Barack Obama la prezidențialele din 2012.

Deși foarte apreciată și premiată inclusiv de guverne străine (Italia, Lituania, Albania), cariera Victoriei Nuland nu a fost lipsită de controverse, cea mai recentă fiind cea legată de atacul asupra consulatului american din Benghazi (Libia), din 11 septembrie 2012, în care ambasadorul SUA și alți trei americani au fost uciși. La acea vreme, Nuland era purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, condus de Hillary Clinton. După tragedie, Administrația Obama a alcătuit versiunea despre atac pe care urma să o transmită publicului, respectiv că a pornit de la un protest față de un film produs în SUA considerat jignitor de musulmani. Această versiune s-a dovedit falsă, oficialii americani omițând intenționat informații despre atac. Nuland a contribuit la controversatele „talking points” (puncte de discuție, n.red.) despre Benghazi, identificând, la un moment dat, informații care, dacă ar fi ajuns în versiunea inițială despre Benghazi, ar fi putut deveni arme politice pentru republicani împotriva lui Obama, cu puțin timp înainte de alegerile prezidențiale.

Greșelile din acele zile au costat-o pe Susan Rice, cea care a primit sarcina de a transmite versiunea inițială a explicațiilor despre Benghazi, postul de Secretar de Stat, pentru care era considerată drept favorită după plecarea lui Hillary Clinton din echipa lui Obama.

Autor

Citește și