Prima pagină » Știri externe » Cine sunt românii care au murit în atentatele din 11 septembrie 2001 și cum ajunseseră în SUA, pentru a trăi „visul american”

Cine sunt românii care au murit în atentatele din 11 septembrie 2001 și cum ajunseseră în SUA, pentru a trăi „visul american”

Cine sunt românii care au murit în atentatele din 11 septembrie 2001 și cum ajunseseră în SUA, pentru a trăi „visul american”

Cel mai mare atac terorist din istorie, comis în data de 11 septembrie 2001 în New York, SUA, a lăsat în urmă aproape 3.000 de morți, printre care și cinci români, dar și peste 6.000 de răniți.

Au murit atunci 2.977 de oameni (2.996 victime din 90 de țări, inclusiv cinci români + 19 teroriști sinucigași).

Printre cei decedați s-au numărat 246 de pasageri din cele patru avioane, 2.603 de morți în New York (în clădiri și la sol), 125 la Pentagon, dar și 343 de pompieri, 72 de polițiști și 55 de militari. Alte 24 de persoane sunt încă date dispărute.

Cine sunt românii care au murit în atentatele din 11 septembrie 2001

Cetăţenii americani de origine română, care au murit în acea zi neagră pentru omenire sunt:

  • Eugen Gabriel Lazăr;
  • Corina şi Alexandru Liviu Stan (soț și soție);
  • Joshua Poptean
  • Ana Fosteris.

Eugen Gabriel Lazăr (27 de ani), născut în 1974, emigrase în New York în anul 1985, împreună cu familia sa, din cauza regimului comunist din România. Eugen a absolvit Summa Cum Laude Universitatea Coper Union din statul New York, obținând titlul de inginer. El era angajat ca programator al firmei de software eSpeed, ce avea sediul într-unul din Turnurile Gemene, scrie Mediafax, care precizează că în momentul atacului, Eugen se afla în biroul său de la etajul 103 și astepta un răspuns prin e-mail din partea iubitei sale, Siu.

Potrivit caracterizării realizate de cotidianul The New York Times, Eugen a fost o persoană curioasă și era fascinat de muzică și de felul în care aceasta este percepută de către oameni.

Eugen Gabriel Lazăr (FOTO: Facebook)

Bucătar și brutar priceput, obișnuia să gătească mereu clătite împreună cu Siu. În ultimul weekend petrecut împreună, cei doi au fost la o cină la restaurantul lor preferat din cartierul Soho.

„Mereu își punea întrebarea cum funcționează lucrurile, era în mod continuu în căutarea cunoașterii”, spune Siu, prietena sa, designer grafic, pe care o cunoscuse cu ani în urmă, în timpul unei excursii cu cortul în munții Catskills.

Corina (31 de ani) si Alexandru Liviu Stan (34 de ani) lucrau împreună la compania americană Cantor Fitzgerald, care deținea și firma eSpeed. Cei doi ajunseseră în Statele Unite în anul 1995, prin programul Loteria Vizelor și un an mai târziu s-au căsătorit.

Chiar cu putin timp înaintea atentatului își reînnoiseră jurămintele, prin intermediul unei petreceri, după care a urmat și o vacanță pentru cei doi.

Corina si Alexandru Liviu Stan (FOTO: Facebook)

Corina și Alex erau considerate două persoane harnice și serioase, munceau foarte mult și se bucurau din plin de „visul american”.

„Am lucrat cu Alex și Corina la Cantor Fitzgerald. Amândoi erau oameni buni, inteligenți și plăcuți. Este greu să nu te gândești la ei din când în când, mai ales din cauza tragediei pe care au înfruntat-o împreună, ca soț și soție”, a mărturisit un apropiat al celor doi, pentru site-ul 9-11 Heroes.

Joshua Poptean (37 de ani) emigrase din România la vârsta de 17 ani, alături de familia sa, originară din Abrud. Înainte de a se muta în statul New York, a locuit în Portland, Oregon. Joshua a fost inițial șofer de taxi, apoi a învățat tâmplărie și a devenit coordonator de proiect al firmei de construcții Bronx Builders. Se afla în interiorul clădirii World Trade Center pentru a participa la o întâlnire cu niște posibili clienți.

Joshua Poptean (FOTO; Facebook)

The New York Times îl descrie ca fiind un om credincios, cunoscut pentru dorința sa de a munci, corectitudinea, loialitatea și simțul său al umorului. Joshua a fost membru al Gărzii Naționale vreme de patru ani, lucru cu care se mândrea, scrie mediafax.ro.

Ana Fosteris (58 de ani) lucra ca agent de asigurări la compania Aon Corp și, potrivit unui interviu luat soțului său, Michael, de postul de televiziune News 12 Long Island, ea „considera New York-ul drept cel mai grozav loc din lume”. Cei doi se cunoscuseră în România și erau căsătoriți de aproximativ treizeci de ani.

Ana Fosteris (FOTO: newsday.com)

Ana era o persoană sociabilă, iubea să asculte muzică de operă italiană, în mod special Macbeth, compusă de Giuseppe Verdi.

”Îmi este dor de tine Pușa (așa era alintată Ana-n.r.), îmi este dor de timpul minunat pe care l-am petrecut alături de mătușa Geta în Târgoviște. Mă gândesc mereu la tine cu dragoste și recunoștință”, a declarat un membru al familiei sale, pentru site-ul legacy.com.

Cronologia atacurilor teroriste din 11 Septembrie 2001

În dimineața zilei de 11 septembrie 2001, două avioane cu pasageri la bord au fost deturnate de teroriști și apoi au lovit în plin cele două turnuri gemene ale complexului World Trade Center.

Un alt avion cu pasageri s-a prăbușit peste Pentagon, iar o altă aeronavă a căzut pe un câmp din Pennsylvania, după ce pasagerii au încercat să preia controlul aeronavei. Se presupune că țintă finală a acesteia ar fi fost fie clădirea Capitoliului sau chiar Casa Albă.

  • La ora locală 08.45 (15.45, ora României-n.r.), un avion de pasageri B-767 al companiei American Airlines a lovit Turnul de nord (cu 110 etaje) al complexului World Trade Center din New York.
  • Câteva minute mai târziu, la ora 09.03, un al doilea avion deturnat, un B-737 al companiei United Airlines, a lovit cel de-al doilea turn, Turnul de Sud.
  • Un alt grup de terorişti a prăbușit zborul American Airlines 77 peste Pentagon, la ora 09:37 AM.
  • Apoi, turnul de sud (WTC 2) s-a prăbuşit aproximativ la ora 09:59 AM, după ce a ars timp de 56 de minute într-un incendiu cauzat de impactul cu avionul.
  • Un al patrulea zbor, United Airlines 93, a cărui ţintă finală se presupune că ar fi fost Capitoliul sau Casa Albă, s-a prăbușit pe un câmp de lângă localitatea Shanksville, Pennsylvania, la 10:03 AM, după ce pasagerii au intrat în luptă cu teroriștii, în încercarea de a prelua controlul aeronavei.
  • Turnul de nord (WTC 1) s-a prăbuşit la ora 10:28 AM, după ce a ars timp de aproximativ 102 minute.

Ce se află acum pe locul „turnurilor gemene”

La „Ground Zero” din New York, locul atentatelor din 11 septemberie 2001, zona a devenit un adevărat altar.

La data de 18 noiembrie 2006, au început lucrările de construcție⁠ la One World Trade Center, pe locul fostului World Trade Center, clădire inaugurată oficial pe 3 noiembrie 2014.

De asemenea, s-au construit numeroase monumente și memoriale, între care Memorialul și Muzeul Național 11 Septembrie⁠ din New York City, Memorialul Pentagon⁠ din comitatul Arlington, Virginia, și Memorialul Național al Zborului 93⁠, pe câmpul de lângă Shanksville, Pennsylvania.


CITEȘTE ȘI:


 

Citește și