Ciocniri au izbucnit la Istanbul, unde sute de manifestanți au fost asediați de forțele de poliție pe strada Istiklal, în apropiere de piața Taksim, a anunțat un jurnalist al AFP aflat la fața locului.
La Ankara, poliția a folosit gaze lacrimogene și a pus în funcțiune un tun cu apă împotriva a circa 1.000 de manifestanți din piața Kizilay, în centrul capitalei turce.
Anterior, un grup de contestatari a aprins lumânări și a eliberat porumbei în parcul Guven, unde un bărbat în vârstă de 26 de ani, Ethem Sarisuluk, a fost ucis de un glonț tras de poliție anul trecut.
Cu câteva ore înaintea manifestației de la Istanbul, organizată la apelul organizațiilor neguvernamentale, sindicatelor și membrilor societății civile, premierul Recep Tayyip Erdogan a avertizat că forțele de ordine vor face „tot ce este necesar, de la A la Z”, pentru a o împiedica.
„Nu veți puteți ocupa Taksim așa cum ați făcut anul trecut pentru că trebuie să respectați legea”, a adăugat el în fața miilor de susținători.
Încă de la primele ore ale dimineții, mii de polițiști în uniformă sau în civil au intrat în cartierul în care se află emblematica piață din Istanbul, punctul de plecare al revoltei din 2013 și declarată zonă interzisă constestației.
Autoritățile au mobilizat peste 25.000 de persoane și circa 50 de tunuri cu apă la Istanbul pentru a contracara manifestanții. La miezul zilei, acestea au închis și faimosul parc Gezi.
În această mică grădină publică a luat naștere valul de contestații care a cutremurat din temelii, pentru prima dată, regimul lui Erdogan, ce conduce țara din 2003.
În dimineața zilei de 31 mai 2013, poliția a îndepărtat violent din parc câteva sute de militanți ecologiști care se opuneau distrugerii sale în cadrul unui proiect de reamenajare a pieței Taksim.
Alimentată de această reprimare, lupta lor s-a trasformat rapid într-un val de contestare politică fără precedent. În total, circa 3,5 milioane de turci – cifra oficială oferită de poliție – au defilat împotriva lui Erdogan în toată Turcia în primele trei săptămâni ale lunii iunie.
Reprimate violent, aceste manifestații au provocat moartea a opt persoane, rănirea altor peste 8.000 și mii de arestări.
În discursul său de sâmbătă, în afară de amenințări, premierul și-a criticat adversarii.
„Fac apel la poporul meu. Nu vă lăsați înșelați. Aceasta nu este o campanie ecologistă, nu este niciun fel de sinceritate aici”, a insistat Erdogan.
„Violența se naște acolo unde nu există nici gândire, nici idei. Oamenii din Gezi sunt cei care nu au idei”, afirmase el vineri în fața a mii de tineri susținători reuniți la Istanbul, acuzând „organizațiile teroriste” că „manipulează tineretul (…) pentru a ataca unitatea și economia noastră”.
De la revolta de anul trecut, șeful Guvernului este hotărât să sufoce în fașă orice tentativă de contestare.