Ciprul ar putea depune o cerere să devină MEMBRU al NATO odată ce forțele sale armate vor primi pregătirea și echipamentul necesar, cu ajutorul SUA

Publicat: 28 11. 2024, 15:32
Actualizat: 28 11. 2024, 15:39
Președintele Ciprului Nikos Christodoulides. Foto: Profimedia

Republica Cipru ar putea depune o cerere să devină membru al NATO odată ce forțele sale armate vor primi pregătirea și echipamentul necesar, cu ajutorul SUA, astfel încât să ajungă la standardele celei mai importante alianțe militare din lume, a declarat Nikos Christodoulides, președintele Republicii Cipru.

Christodoulides a spus că, deși Republica Cipru nu poate adera la NATO în acest moment din cauza obiecțiilor pe care le-ar ridica Turcia, Gărzii Naționale Cipriote nu ar trebui să i se refuze oportunitatea de a-și îmbunătăți capacitățile defensive cu ajutorul SUA, conform Associated Press.

Anunțul președintelui Nikos Christodoulides pune capăt săptămânilor de speculații din mass-media cu privire la intențiile Guvernului său, după întâlnirea sa cu președintele Joe Biden la Washington luna trecută.

După întâlnirea sa cu Biden, Christodoulides le vorbise reporterilor despre angajamentul Guvernului său de a extinde cooperarea în domeniul apărării și securității cu SUA.

Christodoulides nu a detaliat modul în care obiecțiile Turciei ar putea fi ocolite, dar ONU lucrează în prezent pentru a pregăti o reluare a negocierilor de pace între părțile rivale din Republica Cipru. Christodoulides a declarat:

„Pentru că nu vrem ca Garda Națională să rateze astfel de oportunități, suntem în discuții cu SUA – și le mulțumim pentru răspunsul lor pozitiv – despre cum Republica Cipru poate folosi cât mai bine aceste oportunități, astfel încât atunci când totul este pregătit, Republica Cipru să poată deveni un stat membru al NATO. Consolidarea capacităților de descurajare ale Republicii Cipru este de cea mai mare importanță și profităm de fiecare oportunitate, atât în direcția Statelor Unite și a NATO, cât și a Uniunii Europene”.

Discuții cu SUA pentru modernizarea unei baze aeriene și cu UE pentru o bază navală

Christodoulides a spus că amplasarea geografică a Republicii Cipru – este statul membru UE cel mai apropiat de Orientul Mijlociu, la doar 182 de kilometri de capitala libaneză, Beirut – a dat un impuls pentru modernizarea infrastructurii sale militare.

El a spus că Guvernul este în prezent în discuții cu SUA pentru modernizarea unei baze aeriene cheie și cu UE pentru o bază navală.

Baza aeriană Andreas Papandreou din Republica Cipru găzduiește în prezent un contingent de pușcași marini americani și o serie de avioane militare de transport și marfă V-22 Osprey prepoziționate pentru a ajuta în eventualitatea unor evacuări din Liban sau din alte părți.

Această evoluție este împotriva politicii de neutralitate a Republicii Cipru, care datează din epoca Războiului Rece.

Turcia are peste 35.000 de soldați staționați în partea de nord a insulei și nu recunoaște guvernul cipriot, cu sediul în partea de sud a insulei, care a fost divizată în 1974 după o invazie a Turciei în urma unei lovituri de stat organizată de cei care susțineau unirii Republicii Cipru cu Grecia.

Foto: Profimedia

CITIȚI ȘI: