Circa 4.000 de imigranți din Grecia au traversat frontiera cu Macedonia

Publicat: 20 11. 2015, 20:10
Actualizat: 28 09. 2018, 08:15

După decizia autorităților sârbe și macedonene de a limita de miercuri seară, respectiv joi dimineață, accesul imigranților pe teritoriile celor două state, cel puțin 2.000 de imigranți au rămas blocați la Eidomeni, un punct de frontieră din Turcia, potrivit unei surse din poliția greacă citată de AFP.

Niciunuia dintre imigranți nu i s-a mai permis să traverseze frontiera cu Macedonia de atunci, susține aceeași sursă din poliție.

În cursul nopții de joi spre vineri, 4.000 de sirieni, irakieni și afgani au trecut frontiera, potrivit aceleiași surse. Altor aproximativ 1.000 de imigranți, în special bărbaților din Maroc, Bangladesh și Algeria, li s-a refuzat trecerea în Macedonia pentru moment.

Poliția macedoniană a confirmat deschiderea frontierei cu Grecia vineri dimineață.

Televiziunea publică sârbă (RTS) a anunțat vineri dimineață că numărul de imigranți care vin pe teritoriul Serbiei s-a diminuat semnificativ, difuzând imagini cu centrul de primire gol de la Presevo, de la frontiera cu Macedonia.

Melita Sunjic, un purtător de cuvânt al Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiați (UNHCR), a anunțat joi că autoritățile macedonene și sârbe au început să deporteze imigranții care se aflau pe teritoriile celor două state și proveneau din alte țări decât Siria, Irak și Afganistan.

Macedonia și-a închis frontierele în cursul nopții de miercuri spre joi, în jur de ora 03.00 ( 04.00 – ora României). Serbia a început să deporteze, de miercuri seară la ora 18.00 (19.00 – ora României), imigranții care au venit dinspre Macedonia, cu excepția celor care provin din Siria, Irak și Afganistan, urmând a fi deportați în țările prin care au traversat pentru a ajunge în Macedonia.

Potrivit UNHCR, 806.000 imigranți au traversat Marea Mediterană pentru a ajunge pe continentul european în cursul anului 2015, dintre care majoritatea (660.700) au intrat în Europa prin Grecia. Conform Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM), 512 persoane au murit înecate pe ruta maritimă Turcia-Grecia în 2015.