Circulație LEJERĂ la frontieră de la aderarea României la Spațiul Schengen. Însă, polițiștii de frontieră încă pot efectua controale aleatorii
This browser does not support the video element.
„E un vis devenit realitate pentru noi. Anul trecut era dezastru. Am fost de sărbători acasă, cu familia, în fiecare an. Așteptarea putea să țină o zi. De la 4-5 ore, până la 10-12 ore. O zi, două zile, depinde”, au spus câțiva șoferi entuziasmați. De la 1 ianuarie 2025, românii și bulgarii pot circula liber în ţările din Spaţiul Schengen şi pe şosele.
Fără cozi interminabile și control la ghișee, cu doar câțiva polițiști care mai verifică aleatoriu camioanele. La Vama Borș este aproape pustiu. Așa arată vămile de când am intrat în Spațiul Schengen, relatează Știrile PRO TV. Pe 12 decembrie 2024, miniştrii de Interne ai UE au decis să elimine controalele la frontierele interne terestre pentru Bulgaria şi România.
Cum se circulă la Nădlac 2 după aderarea deplină la Schengen
La Nădlac 2, situat pe autostradă, în județul Arad, cel mai tranzitat punct de frontieră, se circulă lejer. În anii anteriori, românii care își petreceau vacanța în România și se întorceau în străinătate stăteau cu orele, așteptând la coadă. Circulația este mai lejeră odată ce România a primit acces deplin în spaţiul de liberă circulaţie. Este eliminat controlul de documente la frontieră şi implicit a cozilor de maşini la vămi.
Călătorii trebuie totuşi să aibă actele de identitate la ei pentru cel puţin şase luni de acum înainte, fiind posibile controale aleatorii ale poliţiştilor de frontieră pentru a preveni transportarea imigranților ilegali. România a intrat în spaţiul Schengen pe cale aeriană şi maritimă din martie 2024.
Au fost închise 39 de puncte de trecere a frontierei României cu Ungaria
Guvernul Ciolacu II a aprobat, luni, 30 decembrie 2024, o hotărâre care prevede închiderea celor 39 de puncte de trecere a frontierei României cu Ungaria, respectiv Bulgaria, de la 1 ianuarie 2025, ca urmare a aderării României la Spaţiul Schengen. Dar poliţiştii de frontieră vor face totuşi controale aleatorii şi inopinate în limita celor 30 de kilometri de la linia de frontieră către interior, împreună cu reprezentanţii Poliţiei, Jandarmeriei şi Serviciului Imigrări, având ca scop prevenirea şi combaterea faptelor ilegale.
Statele membre ale Spațiului Schengen sunt: Austria, Bulgaria, Belgia, Cehia, Croaţia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Regatul Ţărilor de Jos, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria, România, precum şi Elveţia, Islanda, Norvegia şi Liechtenstein, ultimele patru ţări nefiind şi membre ale Uniunii Europene, potrivit Știrile PRO TV.
Sursa Foto Ilustrativ: Shutterstock