Clădirea care nu are nevoie de aer condiționat, chiar și la peste 35 de grade Celsius. Care sunt SECRETELE sale
În Conroe, o suburbie a orașului Houston, compania de arhitectură Modu și compania de inginerie Transsolar au făcut echipă pentru a crea un design inovator al unei clădiri care, pur și simplu, nu are nevoie de aer condiționat pentru a menține o temperatură plăcută.
Clădirea de 14.000 de metri pătrați, care a fost finalizată recent și va găzdui magazine și cabinete medicale în viitorul apropiat, are pereți de beton cu caneluri adânci care îndepărtează căldura din clădire. Testele au arătat că modelul acesta de perete menține spațiile din interior mult mai răcoroase decât pereții standard, utilizați în aceleași condiții.
Pereții folosesc, de asemenea, o vopsea albă specială, care împiedică depunerea murdăriei și care reflectă lumina soarelui pentru a le îmbunătăți și mai mult capacitățile de răcire.
Aparatele de aer condiționat, dăunătoare pentru mediu
Găsirea unor modalități de a menține o temperatură confortabilă în clădiri este o practică vitală, deoarece planeta continuă să se supraîncălzească la un nivel periculos. Deși aerul condiționat oferă un confort pe termen scurt, acesta face mai mult rău decât bine pe termen lung, deoarece unitățile de aer condiționat sunt proiectate pentru a pompa aer cald din interior în exterior, crescând astfel temperatura exterioară, arată thecooldown.com.
Laboratorul Național de Energie Regenerabilă din Statele Unite raportează că energia utilizată pentru funcționarea aparatelor de aer condiționat generează anual aproape 2 miliarde de tone de dioxid de carbon în întreaga lume, ceea ce este mai mult decât emite industria aeriană la nivel mondial.
„Încercăm să găsim soluții pentru dependența socială de aer condiționat”, a declarat Rachely Rotem, co-fondatorul Modu.
„Într-un fel, peretele funcționează un ca un radiator foarte mare”, a spus co-fondatorul și directorul Modu, Phu Hoang. „Avem întotdeauna strategii de proiectare a energiei pasive pe care le încorporăm în ideea generală de reducere a consumului de energie.”
Sursa foto: Shutterstock