Claudia Sheinbaum este prima femeie aleasă PREȘEDINTE din istoria Mexicului. Joe Biden a felicitat-o pentru câștigarea alegerilor

Claudia Sheinbaum este prima femeie aleasă PREȘEDINTE din istoria Mexicului. Joe Biden a felicitat-o pentru câștigarea alegerilor
Claudia Sheinbaum a fost aleasă ca PRIMA FEMEIE PREȘEDINTE din istoria Mexicului. Joe Biden a felicitat-o. Sursa Foto: Profimedia
Publicat: 04/06/2024, 19:19
Actualizat: 04/06/2024, 21:26

Mexicul și-a ales prima femeie președinte, pe candidata Claudia Sheinbaum din partidul socialist Morena. 

Ea are 61 de ani și este de profesie climatolog.

Sheinbaum, prima femeie președinte din istoria Mexicului

Sheinbaum este de 23 ani pe scena politică mexicană. Între anii  2000 și 2006, a fost secretar pe Mediu în administrația orașului Mexico City. Între 2015 și 2017, a fost primar al orașului Tlalpan. Iar între 2018 și 2023, a fost șefa cabinetului primarului din Mexico City.

Sheinbaum a câștigat 59,36% din voturi după alegerile generale din 2 iunie 2024. Ea a bătut un record, fiind candidatul cu cele mai multe voturi din istorie: 33 milioane.

Sheinbaum nu va fi doar prima femeie președinte din Mexic, ci și primul președinte evreu al țării. Rareori vorbește în public despre trecutul ei personal și susține că nu este o persoană religioasă

 „Chiar dacă mulți mexicani nu sunt pe deplin de acord cu proiectul nostru, va trebui să mergem în pace și armonie pentru a continua să construim un Mexic corect și mai prosper. Sunt, de asemenea, recunoscătoare pentru că, pentru prima dată în 200 de ani de republică, voi deveni prima femeie președinte a Mexicului”, a spus ea către mulțimile de susținători care au umplut piața principală din Mexico City, Zócalo.

Joe Biden a felicitat-o pe câștigătoarea alegerilor prezidențiale din Mexic

Joe Biden, președintele Statelor Unite ale Americii, de altfel, tot un politician de centru stânga,  a felicitat-o pe Claudia Sheinbaum pentru obținerea victoriei. Biden a felicitat și poporul mexican pentru marele pas pe care l-au făcut în a transforma Mexicul într-o democrație liberă și corectă.

Casa Albă speră că SUA și Mexic vor colabora într-un parteneriat mai strâns pentru securitatea, prosperitatea și democrația din continentul nord-american. Din păcate, cele două țări au relațiile tensionate din cauza problemelor la frontieră, cauzate de migrația ilegală dinspre Mexic și alte state latine spre statele americane Texas, Arizona și New Mexico.  De asemenea, mai este traficul de droguri practicat de cartelurile din Mexic.  Administrațiile prezidențiale anterioare ale lui Clinton, Bush și Obama au depus eforturi drastice pentru a stopa imigrația ilegală și traficul de droguri, construind garduri de fier și întărind nivelul de securitate.

Numai în 2022, peste 2 milioane de imigranți ilegali au fost reținuți și deportați. Fostul președinte republican Donald Trump a fost cel mai dur în această chestiune. Administrația sa a investit bani în construirea unui zid cu Mexicul. Anterior, președintele a promis într-o campanie electorală că va obliga guvernul Mexicului să suporte costurile zidului. Trump doar a extins zidul de frontieră inițiat de fostul președinte George W.H. Bush, adăugând componente din beton și fier. Zidul de frontieră a ajuns acum la o lungime de 3,145 km. Trump a trimis trupe din Garda Națională și drone. Biden a sistat extinderea zidului, dar a trimis 1.500 de soldați. Vicepreședintele SUA, Kamala Harris, de altfel și ea prima femeie care ocupă această funcție, i-a rugat pe mexicani într-un discurs public să nu mai pătrundă ilegal pe teritoriul SUA.

Ce spune Sheinbaum despre posibilitatea ca Trump să-i devină omolog

Fostul președinte Donald Trump, în prezent candidat la alegerile prezidențiale din noiembrie 2024, acuză că dacă Biden va fi reales, imigranții ilegali vor „otrăvi sângele națiunii americane”. Trump este inculpat și declarat vinovat de 34 capete de acuzare, riscând să ajungă la închisoare.

Întrebată de cum ar putea să arate relațiile SUA-Mexic dacă Trump va câștiga alegerile, Sheinbaum a răpuns, potrivit Daily Mail, că este optimistă:
„Da, cred că vor fi bune relațiile, indiferent dacă Biden sau Trump câștigă. Avem o integrare economică puternică cu SUA. Suntem principalul lor partener comercial și trebuie să avem relații bune”. 
În 2023, Mexicul a depășit China pentru a deveni cel mai mare partener comercial al Statelor Unite, iar aproximativ 80% din exporturile Mexicului se duc către Statele Unite, potrivit Reuters.
Absolvent al Facultății de Istorie (2013-2016) și al programului de master „Istorie și Practică în Relații Internaționale” (2019-2021) la Universitatea mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Grecii sunt furioși peste măsură. Luni au primit cea mai proastă veste posibilă pentru ei
Telefonul banal care i-a adus moartea lui Gheorghe Băicuș, militarul care și-a pierdut viața în...
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de...
„Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit...
FOTO O româncă a câștigat al șaptelea titlu de Miss Fitness Universe. Anca are 37...
La nicio lună de la moartea Ancăi Molnar, Claudiu Molnar este din nou în doliu...
Imagini ȘOCANTE cu Emily Burghelea, după accidentul petrecut în vacanță. A fost desfigurată și are...
Perle la Bac 2024: "Din păcate, eu am învăţat doar poezia Luceafărul"
Filmul tragediei de la Suceava! Mama Ancuței a prevestit tragedia: Nu veniți!
Edward Iordănescu se desparte de echipa națională a României după un parcurs istoric la EURO...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Nou indicator RUTIER, introdus în România! Ce faci dacă-l întâlnești?
Ciolacu: Singura constantă e că pe 8 decembrie trebuie să fie alegerile generale
Poveste plină de COMPASIUNE despre cum își îngrijeau oamenii de NEANDERTHAL COPIII BOLNAVI
Cod Rutier 2024. Nu ai dreptul să spui NU polițistului. Se suspendă instant permisul auto
Șoferii agresivi nu mai au scăpare. Au greșit, vor plăti scump
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu, despre greutățile prin care a trecut în adolescență! În ce condiții a stat...
Gestul cutremurător făcut de soțul Ancăi Molnar la trei săptămâni de la moartea ei: ”Totul...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
În ce țară a fost introdusă săptămâna de lucru de șase zile?
×