Casa Albă, Departamentul de Stat și FBI au fost informate după două ore de la atacul asupra Consulatului Statelor Unite la Benghazi, pe 11 septembrie, că o grupare islamistă, Ansar al-Sharia, a revendicat atacul, potrivit unor e-mail-uri obținute de către postul american, relatează CNN.
Unul dintre e-mail-uri, trimis de la o adresă a Departamentului de Stat către diverse agenții guvernamentale, identifică în mod expres gruparea Ansar al-Sharia ca revendicând responsabilitatea acestui atac atât pe pagina de Facebook a grupării, cât și într-un mesaj postat pe contul acesteia de Twitter.
E-mail-urile continuă să ridice întrebări asupra aparentei confuzii a administrației Obama în a stabilii natura atacului și pe cei care l-au plănuit. Ambasadorul american în Libia Christopher Stevens și alți trei americani au fost uciși în atac.
E-mail-urile oferă, de asemenea, informații suplimentare despre acest atac. Primul, trimis la ora locală 16.05 sau 22.05, ora Libiei (23.05, ora României), descrie misiunea atacată. „Aproximativ 20 de persoane înarmate au tras focuri de armă; au fost auzite, de asemenea, explozii”, se arată în mesaj. Ambasadorul și alți patru membri din cadrul personalului însărcinat cu comunicațiile se află la adăpost în complex, adaugă e-mailul.
După mai puțin de o oră, la ora locală 16.54 (23.54, ora României), un alt e-mail raportează că „focurile de armă la Misiunea Diplomatică a Statelor Unite la Benghazi s-au oprit, iar complexul a fost securizat”. Mesajul anunță căutări în curs ale unor membri din cadrul personalului consulatului.
Ultimul e-mail, trimis la ora locală 18.07 (1.05, ora României), notează revendicarea atacului. „Update 2: Ansar al-Sharia revendică responsabilitatea atacului de la Benghazi”, anunță subiectul e-mail-ului. „Ambasada de la Tripoli raportează că grupul a revendicat responsabilitatea (atacului) pe Facebook și Twitter și a îndemnat la atacarea ambasadei din Tripoli”, se arată în mesaj. Revendicarea implicării pe Facebook a fost negată ulterior de către grupare, într-o conferință de presă, dar nu foarte convingător, apreciază CNN.