Marea Britanie se află zilele acestea sub avertizare de cod roșu de caniculă și temperaturile ar putea ajunge la 41 de grade. Țara ar înregistra astfel cea mai călduroasă zi din istorie.
Maxima absolută s-a înregistrat în Cambridge, în vara lui 2019: +38,7 C și multă vreme s-a crezut că nu va fi posibil ca maximele să depășească 40 de grade în UK.
Serviciul meteo britanic a emis un cod roșu de căldură extremă luni și marți pentru mare parte din Anglia, de la Londra până la York și Manchester.
Avertismentele s-au dat și pentru Țara Galilor și Scoția.
Londra, unde progrnoza indică 40 de grade luni și 39 de grade marți, va fi unul din cele mai călduroase locuri de pe planetă și va avea temperaturi mai mari decât zone din Sahara sau din Asia.
Meteorologii afirmă că în această periioadă se întâmpla rar ca temperaturile să treacă de 27 de grade în Londra.
Duminică au fost însă 33 de grade în Regat, iar luni erau peste 20 de grade în zona centrală!
Met Office emite în premieră codul roșu de caniculă, de la implementarea sistemului în 2021.
Unele școli plănuiesc să închidă devreme sau să nu se deschidă deloc, din cauza caniculei, deși recomandarea este să rămână deschise.
Luni și marți se recomandă deplasarea doar pentru cazuri speciale sau urgențe. Agenția de Securitate a Sănătății din Marea Britanie a emis o avertizare de nivel 4 pentru Anglia, pe care guvernul o tratează ca pe o „urgență națională”.
Ambulanța din Londra a declarat că a primit 7.000 de apeluri într-o zi cu temperaturi în creștere și se așteaptă la 8.000 de apeluri, luni și marți.
Grădina Zoo Chester a anunțat că va rămâne închisă, pentru a proteja animalele, dar și personalul, de caniculă.
Valurile de căldură au devenit mai frecvente, din cauza schimbărilor climatice.
Canicula a îngenuncheat Europa în ultimii ani și se pare că bătrânul continent va înregistra record după record, în privința temperaturilor extreme. În Portugalia au fost înregistrate 46 de grade, iar în Franta, 40 de grade.
Creșterea temperaturilor are un impact devastator asupra unei mari părți a Europei și a Africii de nord.
Pe de altă parte, peste 1.000 de decese au fost atribuite caniculei din Portugalia și Spania, în ultimele zile, scrie adevărul.ro.