Prima pagină » Știri externe » Cofondatorul Amnesty International Suedia a demisionat după publicarea raportului privind războiul din Ucraina

Cofondatorul Amnesty International Suedia a demisionat după publicarea raportului privind războiul din Ucraina

Cofondatorul Amnesty International Suedia a demisionat după publicarea raportului privind războiul din Ucraina
Cofondatorul Amnesty International Suedia a demisionat după publicarea raportului privind războiul din Ucraina

Cofondatorul filialei suedeze a Amnesty International, scriitorul Per Wästberg, a anunțat că părăsește organizația, în contextul raportului recent al Amnesty, în care Armata ucraineană a fost acuzată că ar fi pus în pericol viețile civililor din Ucraina.

Wästberg, în vârstă de 89 de ani, a declarat pentru presa suedeză că a luat această decizie „cu inimă grea”.

„Sunt membru de aproape şaizeci de ani. Cu inima grea, datorita declaratiilor Amnesty cu privire la razboiul din Ucraina, închei un angajament îndelungat și rodnic. La începuturile sale, Amnesty s-a luptat pentru libertatea prizonierilor politici de pretutindeni. De atunci, treptat, uneori discutabil, și-a extins mandatul și a devenit o nouă organizație, cu siguranță puternic remarcată, cu influență puțin cunoscută”, a transmis acesta.

Per Erik Wästberg s-a născut pe 20 noiembrie 1933 și este un cunoscut militant pentru drepturile omului. A fost președinte al PEN International, organizație care promovează prietenia și cooperarea între scriitorii din întreaga lume, din 1979 până în 1986. După ce a cofondat Amnesty International Suedia, a fost implicat în mișcarea anticolonială. A fost activ în special în lupta împotriva apartheidului din Africa de Sud. Per Erik Wästberg este  membru al Academiei Suedeze din 1997 și face parte din comitetul care acordă Premiul Nobel pentru Literatură, informează RFI.

Amnesty International acuză Armata ucraineană că pune în pericol viețile civililor

Într-un raport publicat săptămâna trecută, organizația umanitară a susținut că armata ucraineană a pus în pericol civilii prin plasarea de baze militare și armament în zone rezidențiale , inclusiv școli și spitale, ceea ce ar putea transforma aceste obiective în ținte pentru forțele ruse.

„Tacticile Ucrainei au încălcat dreptul internațional, deoarece au transformat obiective civile în ținte militare. Loviturile rusești care au urmat în zonele populate au ucis civili și au distrus infrastructura civilă”, acuză Amnesty International.

În raportul său, care s-a bazat pe cercetări desfășurate timp de câteva săptămâni în regiunile Harkov, Donbas și Mykolaiv, Amnesty International cere forțelor armate ale Ucrainei să respecte legea.

„Faptul că se află într-o poziție defensivă nu scutește Armata ucraineană de respectarea dreptul umanitar internațional”, a declarat Agnès Callamard, secretarul general al Amnesty.

Raportul Amnesty a fost puternic criticat de către autoritățile de la Kiev.

Ministrul adjunct al Apărării din Ucraina, Hanna Maliar, a declarat că soldații ucraineni au fost dislocați în orașe și zone populate tocmai pentru a-i apăra pe civili de atacurile forțelor ruse.

„Federația Rusă este cea care comite crime aici. Ucraina își protejează teritoriul. Moscova ignoră toate regulile războiului. Și, spre deosebire de Ucraina, Rusia nu permite accesul unor organizații internaționale, cum ar fi Amnesty”, a spus ea.

Acuzațiile au fost respinse și de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, care a declarat că Amnesty „transferă responsabilitatea de la agresor către victimă”.

Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București în anul 2013, dar și un master în Comunicare în cadrul ... vezi toate articolele

Citește și