Prima pagină » Știri externe » “Colaborare pentru Era Inteligentă”, tema centrală a ediției 2025 a SUMMITULUI de la Davos

“Colaborare pentru Era Inteligentă”, tema centrală a ediției 2025 a SUMMITULUI de la Davos

“Colaborare pentru Era Inteligentă”, tema centrală a ediției 2025 a SUMMITULUI de la Davos

Davos 2025, a 54-a ediție a reuniunii Forumului Economic Mondial, urmează să aibă loc între 20 și 24 ianuarie la Davos-Knosters, în Elveția.

Aproximativ 2.000 până la 3.000 de persoane se află pe lista oficială de invitați pentru ediția 2025 a summitului, deși mult mai mulți vor fi prezenți la diverse evenimente organizate în marja forumului.

Pe durata celor cinci zile, peste 500 de sesiuni de discuții vor fi organizate în micul orășel din cantonul Geneva, a cărui populație permanentă nu depășește 11.000 de persoane în restul anului.

La Davos 2025, vor fi prezenți reprezentanți ai peste 100 de guverne (inclusiv peste 50 de președinți și prim miniștri din țări din întreaga lume) dar și reprezentanți ai tuturor organizațiilor internaționale majore (inclusiv Organizația Națiunilor Unite, FMI, Banca Mondială, Interpol, NATO, Banca Centrală Europeană și Organizația Mondială a Comerțului), precum și reprezentanți ai aproximativ 1.000 dintre cele mai importante companii globale.

De asemenea, vor fi prezenți lideri ai celor mai importante organizații ale societății civile, sindicale și media, precum și gânditori și universitari de top.

Contextul pentru Davos 2025, dominat de conflicte

La Davos 2024, una dintre frazele des menționate a fost „proiecțiile nu înseamnă destin”. Liderii au avertizat împotriva fragmentării, au făcut referire la o nouă eră a „non-normalității” economice, și au sunat clopotele de alarmă în privința AI.

Prăpastia dintre speranțe și temeri a fost evidentă la ediția din 2024, dar contextul pentru Davos 2025 rămâne la fel de dominat de conflicte. Pe măsură ce lumea lasă în urmă perturbările „anului record” al democrației, pierderea de popularitate a partidelor în exercițiu sugerează sfârșitul unei ere.

Incertitudinea geo-economică, tensiunile comerciale, polarizarea culturală și anxietatea climatică sunt în plină desfășurare, dar există și promisiunea unei inovații rapide – AI, calcul cuantic și biotehnologie – pentru a crește productivitatea și standardele de viață.

„Colaborare pentru Era Inteligentă”

Tema reuniunii de la Davos din acest an este „Colaborare pentru Era Inteligentă”.

“Era Inteligentă” este un termen folosit de Forumul Economic Mondial pentru a descrie progresele rapide în inteligența artificială, calculul cuantic și blockchain.

Conceptul se bazează pe sugestia lui Klaus Schwab, fondatorul și președintele Forumului Economic Mondial, că tehnologiile convergente remodelează rapid lumea, împingând omenirea spre un punct de inflexiune, „o eră mult dincolo de simpla tehnologie”.

„Aceasta este o revoluție societală, una care are puterea de a ridica umanitatea – sau chiar de a o fractura”, a spus Klaus Schwab.

Cinci mari teme de discuții la Davos 2025

Ediția 2025 a summitului de la Davos va fi organizată în jurul a cinci mari teme de discuție, au anunțat organizatorii, după cum urmează:

Reimaginarea creșterii – Revigorarea și reimaginarea creșterii este esențială pentru construirea unor economii mai puternice și mai reziliente. Cum putem identifica noile surse de creștere în această nouă economie globală?

Industriile în Era Inteligentă – Industriile au trebuit să-și adapteze strategiile de afaceri pentru a ține cont de schimbări geo-economice și tehnologice majore. Cum pot liderii de afaceri să găsească un echilibru între obiectivele pe termen scurt și imperativele pe termen lung în transformarea industriilor lor?

Investiții în oameni – Schimbările geoeconomice, tranziția verde și progresele tehnologice au un impact asupra tuturor, de la ocuparea forței de muncă, competențe și distribuția bogăției până la asistență medicală, educație și servicii publice. Cum pot sectoarele public și privat să investească în dezvoltarea capitalului uman și în locuri de muncă bune care să contribuie la dezvoltarea unei societăți moderne și reziliente?

Protejarea planetei – Parteneriatele inovatoare și dialogul care permit investițiile și implementarea tehnologiilor curate vor fi esențiale pentru a face progrese în ceea ce privește obiectivele globale în materie de climă și natură, precum și pentru a aborda realizarea unor sisteme energetice echitabile, sigure și durabile. Cum putem cataliza acțiunile în domeniul energiei, climei și naturii prin parteneriate inovatoare, finanțare sporită și implementarea tehnologiilor de frontieră?

Reconstruirea încrederii – Într-o lume din ce în ce mai complexă și în mișcare rapidă, diviziunile sociale s-au adâncit, geopolitica este multipolară, iar politica se îndreaptă spre protecționism, împiedicând atât comerțul, cât și investițiile. Cum pot părțile interesate să găsească noi modalități de a colabora la soluții atât la nivel internațional, cât și în cadrul societăților?

Foto: Profimedia

CITIȚI ȘI:

 

Adrian Sabău, originar din București, a absolvit studiile de licență la Universitatea din București. Aflat la începutul carierei la “Gândul”, a mai lucrat anterior ca traducător. Este pasionat ... vezi toate articolele

Citește și