Comandanții ruși ȘTIAU că Ucraina urma să invadeze zona Kursk

Comandanții ruși ȘTIAU că Ucraina urma să invadeze zona Kursk
Publicat: 20/09/2024, 10:35

Comandamentul militar rus anticipase incursiunea Ucrainei în regiunea Kursk și făcuse planuri pentru a o preveni, cu câteva luni înainte, potrivit unor documente pe care armata ucraineană a spus că le-a găsit în pozițiile rusești abandonate din regiune.

Unele dintre documente sunt ordine oficiale distribuite diferitelor unități, în timp ce altele sunt jurnale scrise de mână care înregistrează evenimente în anumite locații.

Cele mai vechi documente sunt datate de la sfârșitul anului 2023, în timp ce cele mai recente documente sunt datate cu doar șase săptămâni înainte ca Ucraina să-și lanseze incursiunea în regiunea Kursk pe 6 august.

La sfârșitul lunii august, reporterii The Guardian s-au întâlnit cu echipa ucraineană de operațiuni speciale care a găsit documentele. Echipa a spus că au luat documente ale Ministerului de Interne rus, FSB și armatei din clădirile din regiunea Kursk.

Documentele conțin avertismente despre o posibilă incursiune ucraineană în zonă și o încercare de a ocupa Sudzha, un oraș de 5.000 de locuitori care se află acum sub ocupație ucraineană de mai bine de o lună.

The Guardian nu a putut verifica în mod independent autenticitatea documentelor, dar ele poartă semnele distinctive ale armatei ruse.

Avertismente repetate privind planurile Ucrainei pentru un atac în zona Kursk

O notă din 4 ianuarie discuta „potențialul unei străpungeri la granița de stat” de către grupuri armate ucrainene și ordona o pregătire sporită pentru respingerea oricărui atac.

Pe 19 februarie, comandanții unităților erau avertizați cu privire la planurile ucrainene privind „un avans rapid din regiunea Sumy pe teritoriul rus, până la o adâncime de 80 km, pentru a stabili un „coridor” cu patru zile înainte de sosirea principalelor unități ale armatei ucrainene pe vehicule blindate”.

La mijlocul lunii martie, unitățile de la graniță au primit ordin să întărească liniile defensive și să „organizeze exerciții suplimentare pentru coordonarea unităților și a punctelor fortificate pentru organizarea adecvată a apărării”, ca pregătire pentru un atac ucrainean.

La mijlocul lunii iunie sosea avertisment și mai specific cu privire la planurile ucrainene „în direcția Yunakivka-Sudzha, cu scopul de a cuceri Sudzha”, ceea ce s-a și întâmplat în august.

A existat, de asemenea, o predicție că Ucraina va încerca să distrugă un pod peste râul Seym pentru a perturba liniile de aprovizionare rusești din regiune, ceea ce s-a și întâmplat ulterior.

Documentul din iunie menționa că unitățile rusești staționate pe front „au în medie doar 60-70% din personalul necesar și sunt alcătuite în principal din rezerve cu pregătire slabă”.

Dezvăluirea face ca haosul din rândul forțelor ruse după atacul Ucrainei de la începutul lunii august să fie cu atât mai jenantă.

Când atacul ucrainean a avut loc pe 6 august, mulți soldați ruși și-au abandonat pozițiile și, într-o săptămână, Ucraina a preluat controlul deplin asupra Sudzha. „Au fugit, fără să-și evacueze sau să-și distrugă documentele”, a spus un membru al echipei de operațiuni speciale care a confiscat hârtiile.

Dozele zilnice de mass-media de stat pentru soldații ruși, insuficiente pentru menținerea „stării psihologice”

Documentele, prezentate reporterilor de la The Guardian, dezvăluie, de asemenea, îngrijorările Rusiei cu privire la moralul trupelor din Kursk.

„Analiza situației actuale privind sinuciderile arată că problema militarilor care mor ca urmare a incidentelor suicidare rămâne tensionată”, se arată într-un document, care menționează un incident care a avut loc pe 20 ianuarie, când un soldat a intrat în zona de spălătorie de vară de la un post de pază și s-a împușcat în abdomen.

„Ancheta asupra incidentului a stabilit că cauza sinuciderii și a morții a fost o cădere nervoasă și psihologică, cauzată de starea prelungită de depresie din cauza serviciului său în armata rusă”, se arată în raportul scris de mână privind incidentului.

Pentru a preveni alte astfel de incidente, comandanții unităților sunt instruiți să identifice soldații care „sunt nepregătiți mental să-și îndeplinească îndatoririle sau predispuși la comportament deviant și să organizeze realocarea și transferul lor în unități medicale militare”.

Instrucțiuni suplimentare privind menținerea moralului vin într-un document nedatat, dactilografiat, care spune că soldații ar trebui să primească 5-10 minute pe zi, precum și o oră o dată pe săptămână de instruire politică, „menită să mențină și să ridice starea politică, morală și psihologică a personalului”.

Foto: Profimedia

CITIȚI ȘI:

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Motivul pentru care un român nu mai are voie să calce timp de un an...
Gabi Bădălău, decizie RADICALĂ după ce a pierdut procesul cu Claudia Pătrășcanu! Ce urmează să...
FOTO. Gafă uriașă a uneia dintre cele mai frumoase femei
Anchetă în Timiș după ce, în spațiul public, au apărut informații că o tânără s-ar...
Doliu uriaș! A murit actorul din „Liceenii”. Anunțul trist a fost făcut de Teatrul Național...
VIDEO. Momentul în care cântăreața greacă Marinella se prăbușește pe scenă. Artista a suferit un...
Acuzații de „blat” la adresa Antena 1, după ce Nicolai Tand și Sorin Brotnei au...
Mihaela Rădulescu, apariție de infarct la 55 de ani. Decolteul uriaș a făcut victime! Fanii...
Debit triplu pe Dunăre şi Cod Roşu de ploi adus de ciclonul Ashley. Când se...
"Am murit pe masa de operație, iar ce am văzut apoi e foarte diferit de...
Parada de 1 decembrie 2024 ar putea fi mutată în altă zi! Care este motivul...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
🔥 Preț bun la Dacia Duster III! Descoperă reducerile și dotările!
Premierul Marii Britanii se va întâlni cu Ursula von der Leyen pentru îmbunătăţirea relaţiilor cu...
Ultimele zile de PACE și primele zile de război în Europa
Pedeapsă pentru Băsescu. Fostul președinte al României NU a scăpat nepedepsit
Trucuri pentru curățat husa de la telefon. Cum devine impecabilă
Ce a putut să facă un român la ușa apartamentului său, pe scara blocului. Ceilalți...
Ana Maria Vasiliu, înmormântată în rochia de mireasă! Detalii cutremurătoare
A renunțat Flick la prieteni pentru relație? „Eram văzut ca eternul burlac, petrecăreț. Eram petrecărețul...
Surpriză de neuitat pentru Livia Eftimie! Cum i-a celebrat Spike ziua de naștere
BANCUL ZILEI. Bubulina către Bulă: - Să nu se însoare cu proasta aceea!
Inteligența Artificială poate face „81 de ani de muncă de detectiv în 30 de ore”