Comercianți elvețieni cu amănuntul au retras miercuri de la vânzare produse pe bază de carne de cal, în urma unui reportaj difuzat marți de televiziunea elvețiană de limbă germană despre condițiile crude de creștere a cabalinelor, relatează AFP.
Imagini din timpul unei anchete realizate de către o societate pentru protecția animalelor din Zurich ce prezentau condițiile copleșitoare în care erau crescuți caii destinați alimentației au fost difuzate marți seara în emisiunea „Kassensturz”.
Asociația a trimis echipe în Canada, Statele Unite, Mexic și Argentina, producători importanți de carne de cal, cu scopul de a ancheta condițiile de creștere, transport și sacrificare a acestor animale.
„Anchetatorii noștri au constatat că animalele erau crescute în condiții care nu corespundeau în niciun caz normelor în vigoare în Elveția și Uniunea Europană”, a declarat Sabrina Gurtner, conducătoarea acestui proiect al societății pentru protecția animalelor din Zurich.
„În Mexic, anchetatorii noștri au văzut cai transportați în soare, fără nicio protecție, în vehicule prea mici, cai care nu puteau să se ridice atunci când cădeau și sfârșeau murind la sosirea la abator”, a adăugat ea.
Reportajul prezenta, de asemenea, cai murind în boxe supraaglomerate, din cauza lipsei de îngrijire.
Societatea pentru protecția animanelor de la Zurich a solicitat ca importul de carne de cal provenind din aceste țări să fie interzis.
Reportajul a generat o emoție puternică în Elveția, determinând mai mulți distribuitori să retragă din raioane produse pe bază de carne de cal.
Astfel, Lidl a retras imediat toate produsele pe bază de carne de cal expuse, a confirmat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a firmei.
Coop, numărul unu în domeniul distribuției în sectorul alimentar în Elveția, a retras, ca măsură de precauție, aproximativ 20 de produse considerate delicatese.
Acest distribuitor continuă, totuși, să vândă carne de cal proaspătă, insistând asupra faptului că aceasta provine în proporție de 70% din Franța și de 30% din Polonia.
Migros, principalul distribuitor în Elveția, și-a menținut produsele, subliniind că are încredere în abatorul canadian de la care se aprovizionează grupul.
Carnea de cal este foarte apreciată în Elveția, unde este vândută în special uscată.
Potrivit datelor asociației pentru protecția animalelor din Zurich, această țară importă aproximativ 5.000 de tone de carne de cal pe an.