COMERȚ. „Cafenele pentru agenți patogeni” vând lilieci prăjiți/ „Așteptăm să devenim Wuhan”
O piață indoneziană care vinde lilieci prăjiți a fost descrisă drept „cafenea pentru agenți patogeni pentru animale” de către experții în domeniul sănătății.
Presiunea se intensifică pe piețele de animale sălbatice din Indonezia pentru a se închide după ce se spune că pandemia coronavirusului provine de la animale de pe o piață umedă chineză din Wuhan, care vindea și lilieci și specii exotice pentru consum uman, relatează The Australian.
În ciuda apelurilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru ca țările să aplice interdicțiile privind vânzarea și comerțul de animale sălbatice pentru a preveni apariția virușilor zoonotici precum SARS-CoV-2, una dintre cele mai notorii piețe ale Indoneziei continuă un comerț copios de lilieci sălbatici, șobolani, șerpi, maimuțe și șopârlă.
Piața extremă din Tomohon vinde animale despre care se spune că au fost luate din sălbăticie în insula Sulawesi.
Wiku Adisasmito, grupul de lucru pentru coronavirus din Indonezia, a declarat pentru o conferință de presă transmisă în direct miercuri că vrea să pună capăt comerțului
Vorbind din Jakarta, el a spus: „Piața este ca o cantină pentru agenți patogeni pentru animale.
În ciuda acestui fapt, multe piețe de acest gen rămân deschise pentru întreprinderile din Asia și Africa, alarmând atât oficialii de sănătate, cât și activiștii pentru drepturile animalelor.
Billy Gustafianto Lolowang, managerul Centrului de salvare pentru animale sălbatice Tasikoki din Bitung, a descris situația drept „bombă”.
„Nu putem decât să așteptăm până să devenim epicentrul unei pandemii precum Wuhan”, a spus el pentru New York Times.
Cu toate acestea, guvernele centrale indoneziene au respins în mare măsură apelurile pentru a închide piețele de animale sălbatice ale Indoneziei ca responsabilitate a autorității locale.
Purtătorul de cuvânt al Covid-19, Achmad Yurianto, a adăugat: „Decizia de a disciplina sau închide aceste piețe„ extreme ”ar trebui să provină de la autoritățile locale, nu de la noi”.
Între timp, Indra Exploitasia, directorul conservării biodiversității pentru Ministerul Mediului și Pădurilor din Indonezia, a declarat că a încurajat oficialii locali să le închidă.
„Guvernele trebuie să aplice cu rigurozitate interdicțiile privind vânzarea și comerțul de animale sălbatice pentru hrană”
Luna trecută, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, a declarat: „Guvernele trebuie să aplice cu rigurozitate interdicțiile privind vânzarea și comerțul de animale sălbatice pentru hrană”.
Și a adăugat: „Deoarece aproximativ 70% din totalul virușilor noi provin din animale, de asemenea, lucrăm îndeaproape [cu Organizația Mondială pentru Sănătate Animală și Organizația pentru Alimente și Agricultură, FAO, a Națiunilor Unite] pentru a înțelege și preveni agenții patogeni trecerea de la animale la oameni „.