COMERȚ. Statele Unite ar putea să modifice tarifele vamale pentru produsele europene, pe fondul disputei legate de Airbus și Boeing
Statele Unite ale Americii iau în considerare modificarea tarifelor vamale pentru produsele provenite din Uniunea Europeană și ar putea impune noi taxe pentru anumite categorii de produse, se arată într-un document al Oficiului american pentru Comerț.
Eventuala decizie vine în contextul disputei dintre Statele Unite și Uniunea Europeană privind companiile Boeing și Airbus, potrivit site-ului agenției de presă Reuters.
Astfel, atât autoritățile de la Bruxelles, cât și cele de la Washington, sunt acuzate că ar fi acordat ilegal subvenții celor doi producători de aeronave.
„Oficiul American pentru Comerț ia în considerare modificarea listei de produse provenite din anumite state din Uniunea Europeană care sunt supuse unei taxări suplimentare”, se arată în nota Oficiului american.
Boeing și Airbus, acuzate că ar fi primit subvenții ilegale
Neînțelegerile dintre Statele Unite ale Americii și Uniunea Europeană vin pe fondul unui raport al Organizației Mondiale a Comerțului, potrivit căruia Airbus și Boeing, ar fi primit în mod ilegal subvenții, din partea UE, respectiv din partea SUA. În acest context, Organizația Mondială a Comerțului a permis Statelor Unite să impună taxe de 7,5 miliarde de dolari pentru anumite categorii de produse provenite din statele membre ale Uniunii Europene, printre care aeronave, vinuri și brânzeturi, ca răspuns la subvențiile acordate ilegal către producătorul european de avioane Airbus.
Totodată, Organizația Mondială a Comerțului analizează o propunere similară, prin care Uniunea Europeană să primească dreptul de a impune tarife similare produselor din Statele Unite, ca răspuns la sprijinul ilegal acordat de Washington producătorului american Boeing.
Documentul Oficiului american pentru Comerț (USTR) a fost deja publicat pe site-ul instituției și ar urma să fie publicat în mod oficial, în Registrul Federal, vineri.
Potrivit USTR, există posibilitatea modificării tarifelor vamale deja existente impuse pentru unele produse europene, dar și introducerea unor noi taxe pentru categorii de produse din Marea Britanie, Franța, Spania și Germania, în valoare de peste trei miliarde de dolari.