Comisar european: Există 50% șanse ca UE și Marea Britanie să ajungă la un acord privind relațiile post-Brexit
Comisarul european pentru Piața Internă, Thierry Breton, a declarat vineri că există „50% șanse” ca Marea Britanie și Uniunea Europeană să ajungă la un acord cu privire la relația de după ieșirea Marii Britanii din Blocul comunitar.
Declarațiile oficialului de la Bruxelles vin în contextul în care Uniunea Europeană și Regatul Unit nu au reușit încă să ajungă la o înțelegere referitoare la relațiile dintre cele două părți, cu toate că perioada de tranziție post-Brexit expiră pe 31 decembrie.
„Suntem foarte clari în legătură cu condițiile de acces la piața noastră europeană”, a declarat Breton în cadrul unui interviu acordat France 2.
Oficialul a adăugat că Marea Britanie are mai multe de pierdut decât Uniunea Europeană în cazul în care negocierile nu vor duce la semnarea unui acord post-Brexit, informează site-ul agenției de presă Reuters.
Marea Britanie a părăsit Uniunea Europeană în luna ianuarie, iar discuțiile referitoare la comerțul dintre cele două părți, care se ridică la o mie de miliarde de dolari pe an, sunt în faza finală, în contextul apropierii finalului perioadei de tranziție.
În cazul în care UE și Marea Britanie nu vor ajunge la un eventual acord, comerțul dintre cele două părți ar putea fi puternic afectat de introducerea unor tarife vamale și unor alte limitări.
La începutul acestei săptămâni, atât negociatorul-șef al Uniunii Europene privind Brexit, Michel Barnier, cât și omologul său britanic, David Frost, au declarat că există în continuare „divergențe” importante între cele două părți cu privire la relația post-Brexit.
Principalele disensiuni dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană se referă la aspecte precum politicile de pescuit, legislația privind concurența și modalitățile de rezolvare a unor eventuale dispute comerciale pe viitor, transmite Reuters.
Negocierile dintre Bruxelles și Londra sunt în continuare în impas
Discuțiile privind un eventual acord comercial au fost blocate, ca urmare a unor disensiuni referitoare la legislația privind ajutoarele de stat și pescuitul. Fără un acord comercial, comerțul dintre Blocul comunitar și Marea Britanie, care se ridică la 1.000 de miliarde de dolari, ar putea fi puternic afectat la începutul lui 2021.
Ultima dispută dintre cele două părți este cea referitoare la statutul Irlandei de Nord, care are graniță terestră cu Irlanda, stat membru al Uniunii Europene. Potrivit Acordului de la Belfast, cunoscut și sub numele de Acordul din Vinerea Mare, semnat în 1998, între Irlanda de Nord și Republica Irlanda nu trebuie să existe o graniță.
Pentru a asigura respectarea acestei prevederi, Acordul Brexit prevede ca Irlanda de Nord să continue să aplice unele dintre regulile comunitare. Dar proiectul de lege prezentat săptămâna aceasta de Marea Britanie ar permite Londrei să ignore aceste reguli comunitare, ceea ce ar însemna că Regatul Unit ar încălca legislația internațională.