Comisar european: Turcia se îndepărtează foarte rapid de aderarea la Uniunea Europeană

Publicat: 18 04. 2018, 08:47
Actualizat: 18 04. 2018, 10:10

Raportul publicat marți de către Comisia Europeană analizează evoluțiile Turciei în privința aderării la Blocul comunitar și critică Ankara pentru măsurile represive luate în urma tentativei de lovitură de stat din vara anului 2016. Potrivit raportului, Turcia a regresat în ceea ce privește atingerea standardelor europene în materie de drepturi ale omului, a libertății de exprimare și a statului de drept, iar „întărirea puterilor prezidențiale aduce atingere democrației din această țară”.

„Turcia continuă să se îndepărteze cu pași rapizi de Uniunea Europeană, mai ales în privința statului de drept și a drepturilor fundamentale ale omului. Comisia a îndemnat în repetate rânduri Turcia să inverseze această tendință negativă”, a declarat Hahn.

De asemenea, Comisia Europeană recomandă Turciei să ridice starea de urgență instituită în urma puciului din 2016 și care permite președintelui și Guvernului să ocolească Parlamentul în adoptarea de noi legi și să suspende drepturi și libertăți cetățenești. Uniunea Europeană atrage atenția Turciei că, de la introducerea stării de urgență, peste 150.000 de persoane au fost arestate.

De cealaltă parte, Guvernul de la Ankara consideră că este tratat incorect de Uniunea Europeană. Bekir Bozdag, purtătorul de cuvânt al Guvernului turc, a afirmat că raportul Comisiei este lipsit de obiectivitate și este incorect față de Turcia.

În urmă cu o lună, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a precizat că aderarea la UE rămâne un obiectiv strategic pentru Ankara.

Turcia a început negocierile pentru aderarea la Uniunea Europeană în 2005, doar unul dintre cele 16 capitole de discuții fiind încheiate. În urmă cu doi ani, Blocul comunitar a promis să grăbească negocierile dacă Ankara va contribui la gestionarea fluxului de imigranți, însă măsurile luate de președintele Recep Tayyip Erodgan după tentativa de lovitură de stat din 2016 au atras criticile cancelariilor occidentale.

Oficialii Uniunii Europene și-au exprimat în repetate rânduri îngrijorarea cu privire la situația drepturilor omului în Turcia și la situația politică, după tentativa eșuată de lovitură de stat de anul trecut. Referendumul din 16 aprilie din Turcia privind reformele constituționale, în urma căruia prerogativele președintelui au fost extinse, a generat, de asemenea, dezamăgire și dezaprobare în cadrul UE.