Prima pagină » Știri externe » Comisar UE: Vom declanșa o anchetă oficială privind situația studenților români din Marea Britanie

Comisar UE: Vom declanșa o anchetă oficială privind situația studenților români din Marea Britanie

Comisar UE: Vom declanșa o anchetă oficială privind situația studenților români din Marea Britanie
Comisarul european pentru Educație, Androulla Vassiliou, a precizat, răspunzând unei întrebări adresată de europarlamentarul Renate Weber, că va fi declanșată o investigație oficială privind decizia Londrei de suspendare a împrumuturilor pentru întreținere pentru studenții români și bulgari.

Androulla Vassiliou precizează că serviciile sale au stabilit, într-o primă fază, că măsura decisă la sfârșitul anului trecut de autoritățile britanice nu încalcă drepturile cetățenilor, ci este una „temporară și administrativă cu scopul de a răspunde unei îngrijorări privind creșterea bruscă a numărului de aplicații pentru împrumuturile de întreținere”, a scris, duminică, pe pagina sa de Facebook, Renate Weber. Totodată, europarlamentarul român a postat și scrisoarea de răspuns a comisarului Vassiliou.

„Totuși, informațiile din scrisoarea dvs. (din 5 februarie – n.r.), precum și mai multe plângeri primite de Comisie în acest sens au aruncat o îndoială cu privire la modul în care autoritățile din Regatul Unit s-au ocupat, într-adevăr, de această situație în timp util”, se arată în scrisoarea comisarului pentru Educație.

Vassiliou precizează că, în aceste condiții, „s-a decis lansarea unei investigații oficiale și se vor cere explicații suplimentare de la autoritățile britanice cu privire la această situație”.

Eurodeputatul PNL Renate Weber a solicitat, la 5 februarie, Comisiei Europene să declanșeze „o anchetă completă și amănunțită cu privire la suspendarea, în noiembrie 2013, de către guvernul britanic, a împrumuturilor de subzistență pentru studenții români și bulgari, la care anterior fuseseră îndreptățiți”.

Într-o scrisoare trimisă comisarului pentru Justiție, Viviane Reding, comisarei pentru Educație. Androulla Vassiliou, și Comisarului pentru Ocuparea forței de muncă, Laszlo Andor, Weber vorbește despre impactul negativ pe care sistarea bruscă a sprijinului financiar l-a avut asupra posibilității studenților români și bulgari de a-și continua studiile în Marea Britanie, precum și despre „modul defectuos în care instituția care se ocupă de verificarea și acordarea împrumuturilor pentru studenți – Students Loans Company (SLC) – a gestionat până acum situația creată, existând cazuri ale unor studenți care au produs toate dovezile necesare, dar care, două luni mai târziu, tot nu au obținut reluarea sprijinului financiar”.

Și Ministerul de Externe a sesizat CE în legătură cu problema studenților români din Marea Britanie.

Conform unui comunicat MAE remis agenției MEDIAFAX, în continuarea demersurilor efectuate la nivel bilateral, Ministerul Afacerilor Externe a făcut în cursul zilei de 5 februarie un demers de sesizare a Comisiei Europene cu privire la modul în care a fost pusă în aplicare, în Marea Britanie, măsura de suspendare a unei anumite categorii de împrumuturi acordate de guvernul britanic studenților europeni înscriși în unități de învățământ superior din această țară.

Astfel, în cadrul unei scrisori adresată comisarilor europeni pentru Justiție, Drepturi fundamentale și Cetățenie, Viviane Reding, și celui pentru Educație, Cultură, Multilingvism și Tineret, Androulla Vassiliou, Ministerul Afacerilor Externe a solicitat Comisiei Europene, în calitatea sa de gardian al Tratatelor, clarificări cu privire la conformitatea acestei măsuri cu acquis-ul comunitar.

Conform sursei citate, în demersul efectuat la Comisia Europeană, Ministerul Afacerilor Externe a avut în vedere și îngrijorările exprimate de studenți români înscriși în instituții de învățământ superior din Marea Britanie care se consideră discriminați în raport cu colegii lor, cetățeni ai celorlalte state membre UE.

În noiembrie 2013, autoritățile britanice au luat decizia de suspendare a împrumuturilor pentru întreținere (maintenance loans) pentru studenții din statele membre UE, în scopul verificării legitimității acestor împrumuturi. Măsura se aplică studenților români și bulgari care studiază în toate formele de învățământ superior din Marea Britanie, atât colegii private cât și universități de stat, precum și studenților proveniți din restul statelor membre UE care studiază doar la colegii private.

Citește și