Comisarul european Corina Crețu: Guvernul nu a făcut solicitare pentru finanțarea Autostrăzii Moldova, deși o putem finanța
„Vreau să vă amintesc că eu am atras semnale de alarmă asupra nevoii de conectare a României la rețeaua europeană de autostrăzi și transport încă din prima zi a mandatului meu. Există un Master Plan aprobat de Comisia Europeană încă din 2015, și pentru mine este absolut inexplicabil de ce, după ce o țară își stabilește prioritățile, nu depune și proiecte aferente către Uniunea Europeană”, a declarat, vineri, Corina Crețu, într-o conferință de presă.
Potrivit comisarului european, România este pe primul loc în Europa în ceea ce privește rata mortalității în accidentele rutiere.
„Este foarte trist că România este pe primul loc în ceea ce privește rata mortalității în accidente rutiere. Infrastructura de transport înseamnă, de fapat, investiții, locuri de muncă și o viață mai bună pentru cetățeni”, mai spune Crețu.
Aceasta mai precizează că în ceea ce privește Autostrada Moldova, Guvernul nu a făcut la Comisie o solicitare de finanțare pentru studiul de fezabilitate, asta în ciuda faptului că, așa cum susține Crețu, Comisia ar fi fost de acord cu o finanțare.
„În legătură cu Autostrada Moldova, serviciile noastre au avut consultări cu Guvernul României. Putem oferi finanțare pentru realizarea studiului de fezabilitate (…) dar avem nevoie de o solicitare din partea Guvernului României, pe care nu o avem. Deci noi ne-am oferit la Comisie să realizăm studiul de fezabilitate pentru Autostrada Ungheni – Iași – Târgu Mureș, pe perioada actuală de programare. Dar aceste lucruri nu le putem face fără a primi proiectele la Comisie”, a mai declarat Crețu.
Anunțat în urmă cu 11 zile, protestul inițiat de omul de afaceri sucevean Ștefan Mandachi, care a construit primul și singurul metru de autostradă din Moldova, a devenit unul național, iar vineri, mii de oameni au oprit lucrul, la ora 15, pentru 15 minute.