Prima pagină » Știri externe » Comisarul european pentru Sănătate a demisionat în urma unei anchete antifraudă

Comisarul european pentru Sănătate a demisionat în urma unei anchete antifraudă

Comisarul european pentru Sănătate a demisionat în urma unei anchete antifraudă
Comisarul european pentru Sănătate și Protecția Consumatorului, maltezul John Dalli, a demisionat, marți, din cauza unei anchete a Oficiului european de luptă antifraudă (OLAF), a anunțat Comisia Europeană, relatează AFP.

Comisarul european pentru Sănătate și Protecția Consumatorului, maltezul John Dalli, a demisionat, marți, din cauza unei anchete a Oficiului european de luptă antifraudă (OLAF), a anunțat Comisia Europeană, relatează AFP.

Demisia lui Dalli are efect imediat, a precizat un comunicat al Comisiei.

OLAF a acționat în urma unei plângeri primite din partea unei companii suedeze, Swedish Match, care denunța faptul că un antreprenor maltez a abordat-o afirmând că are legături cu Dalli și poate influența o propunere de lege privind produsele pe bază de tutun.

Este vorba despre ridicarea interdicției de vânzare în UE a tutunului suedez („snus”), un fel de tutun măcinat fin și amestecat cu apă, fabricat în special de Swedish Match și consumat în Suedia și Norvegia.

Raportul OLAF, remis luni Comisiei Europene, a demonstrat că antreprenorul maltez a încercat să obțină avantaje financiare în schimbul acestei influențe.

Nu a fost încheiat însă niciun acord și nu s-a făcut nicio plată, precizează comunicatul Comisiei.

Ancheta OLAF nu a permis găsirea unor dovezi concludente privind o „participare directă” a lui Dalli, dar consideră că acesta a fost informat în legătură cu demersurile producătorului maltez.

Dalli a respins categoric acuzațiile de trafic de influență și și-a explicat decizia de a demisiona prin dorința sa de a se apăra și de a apăra Comisia.

Maros Sefcovici, comisar pentru Administrație, va asigura interimatul până la desemnarea unui nou comisar de către Malta care să îl înlocuiască pe John Dalli.

Decizia lui Dalli de a demisiona după implicarea sa într-o anchetă a OLAF este fără precedent. Ea permite evitarea demisiei colective umilitoare la care a fost constrânsă echipa condusă de luxemburghezul Jacques Santer la 15 martie 1999.

Comisia Santer a fost constrânsă la această demisie după ce comisarul francez Edith Cresson a fost acuzată de nepotism și nereguli în gestionarea unui program european de formare profesională.

Refuzul lui Cresson de a demisiona a generat demisia în bloc a echipei conduse de Jacques Santer, deoarece un grup de experți independenți înființat la cererea Parlamentului European pentru a ancheta aceste acuzații a conchis că autoritățile europene de la Bruxelles „au pierdut controlul asupra administrației pe care ar fi trebuit să o administreze”.

Parlamentul European poate să demită Comisia în bloc dar nu și un comisar individual.

Aleșii europeni dispun, de asemenea, de drept de veto la învestirea CE și pot astfel să împiedice numirile, constrângând statele să își retragă candidații, așa cum a fost cazul cu italianul Rocco Buttiglione sau cu bulgăroaica Rumiana Jeleva.

Eurodeputatul britanic eurosceptic Nigel Farage a denunțat într-un comunicat „un caz de corupție” și a apreciat că circumstanțele demisiei lui Dalli sunt „stranii, ridicând mai multe semne de întrebare decât oferind rezolvări”.

Citește și