Comisia de la Veneția evaluează situația democrației în Polonia
Buquicchio – președintele acestui organ consultativ al Consiliului Europei (CoE), alcătuit din experți independenți în drept constituțional – a discutat cu Duda o decizie cu privire la alegerea unor noi membri ai Tribunalului Constituțional polonez.
„A fost o reuniune foarte bună, substanțială, între doi juriști”, a declarat Marek Magierkowski, un purtător de cuvânt al președinției, în ura întâlnirii.
Reuniunea a fost informală și inițiată de către Duda, a precizat Magierkowski.
„Șeful Comisiei de la Veneția a fost foarte interesat de opinia președintelui cu privire la discuțiile și dezbaterile care au loc în țară de mai multe luni”, a declarat purtătorul de cuvânt.
Buquicchio a salutat decizia ministrului polonez de Externe Witold Waszczykowski de a invita reprezentanți ai Comisiei în Polonia, a adăugat el.
Guvernul polonez a solicitat această evaluare, după ce noile reglementări cu privire la Curtea Constituțională au provocat proteste de stradă și îngrijorări la Bruxelles.
Însă concluziile Comisiei nu au caracter constrângător, a subliniat Magierkowski.
În vizita de două zile pe care au început-o luni, membri ai Comisiei se întâlnesc cu oficiali din cadrul Ministerului polonez al Justiției, Tribunalului Constituținal, Consiliului Național al Magistraturii, dar și cu diverși parlamentari.
Comisia Europeană (CE) a lansat luna trecută o anchetă prin care intenționează să stabilească dacă Polonia respectă statul de drept și dacă o serie de reforme controversate impuse de către Guvernul Partidului Lege și Justiție (PiS, conservatori) încalcă standarde UE.
Bruxellesul a anunțat că va coopera îndeaproape cu organismul CoE în evaluarea situației din Polonia.
PiS a adoptat, în decembrie 2015, amendamente în urma cărora au fost aleși cinci noi judecători la Tribunalul Constituțional.
Potrivit unui raport prezentat ulterior de procurorul general al Ploniei, trei amendamente cu privire la Curtea Constituțională impuse de PiS sunt neconstituționale.