Comisia Europeană a aprobat planul naţional de redresare şi rezilienţă al Greciei
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că Executivul comunitar a aprobat joi planul național de redresare și reziliență propus de Grecia.
Planul va fi, astfel, finanțat prin împrumutul comun european destinat să atenueze impactul negativ al pandemiei de COVID-19 asupra economiei, informează Agerpres, care citează AFP.
„Aprobarea pe care noi am dat-o astăzi este o etapă importantă pentru deblocarea a 30,5 miliarde de euro în cursul următorilor ani către Grecia. Când planul va fi aprobat de Consiliul European, vom fi pregătiţi să deblocăm primele fonduri în iulie”, a declarat Ursula von der Leyen la Atena, în prezenţa premierului grec Kyriakos Mitsotakis.
Grecia urmează să primească aproximativ 30,5 miliarde de euro, dintre care 17,8 miliarde ca subvenţii directe şi 12,7 miliarde sub formă de împrumuturi.
Ursula von der Leyen, turneu în Europa
Președintele Comisiei Europene a început miercuri un turneu european. Ea a mers pentru început în Spania și Portugalia pentru a da undă verde din partea Comisiei pentru planurile naționale de redresare și reziliență ale acestor state.
După Grecia, von der Leyen va ajunge în Danemarca.
Aceste planuri naţionale vor fi finanţate printr-un plan masiv al UE de 750 miliarde de euro finanţat printr-un împrumut comun fără precedent.
Ca şi celelalte ţări din Europa de Sud, ale căror economii sunt puternic dependente de turism, Grecia a suferit din plin consecinţele pandemiei de COVID-19.
După ce s-a confruntat timp de un deceniu cu criza economică, Grecia spera la o creștere puternică, dar criza COVID a adus o scădere de 8,2% a PIB.
Fondul Monetar Internațional (FMI) se așteaptă la o creștere economică de 3,2% în Grecia în acest an și la 5,4% în 2022, previziuni mai prudente decât cele ale Comisiei Europene, care a estimat 4,1%, respectiv 6%.
Grecia îşi propune să cheltuiască peste 11,6 miliarde de euro în 2021 pentru sprijinirea firmelor care au fost nevoite să reducă sau chiar să înceteze activitatea în urma restricţiilor succesive impuse pentru combatarea epidemiei de COVID-19. În 2020, guvernul de la Atena a acordat deja ajutoare de 24 miliarde de euro.