Prima pagină » Știri externe » Comisia Europeană a aprobat programe de 1 mld. euro. Cât primește România

Comisia Europeană a aprobat programe de 1 mld. euro. Cât primește România

Comisia Europeană a aprobat programe de 1 mld. euro. Cât primește România
Comisia Europeană a aprobat programe de 1 mld. euro. Cât primește România

În cadrul seriei de programe adoptate de CE, România și Ucraina participă cu proiectul „Fluviul curat”. Proiectul beneficiază de un buget de 3,8 milioane de euro, iar cooperarea transfrontalieră din cadrul Instrumentului European de Vecinătate (IEV) va contribui la păstrarea valorii ecologice în bazinul Dunării, prin consolidarea cooperării în materie de prevenire a dezastrelor provocate de om, anunță Comisia Europeană într-un comunicat de presă remis joi MEDIAFAX.

În cazul fiecărui program, țările participante și-au selectat un număr de până la patru priorități, cum ar fi dezvoltarea IMM-urilor, cultura, mediul și schimbările climatice, combaterea sărăciei, educația și cercetarea, energia, accesibilitatea și gestionarea frontierelor.

„Cooperarea transfrontalieră este esențială pentru evitarea creării unor noi linii de separare. Această nouă finanțare va contribui la o dezvoltare regională mai integrată și mai durabilă a regiunilor frontaliere învecinate și la o cooperare teritorială mai armonioasă în zona frontierelor externe ale UE”, a declarat Johannes Hahn, comisarul pentru politica europeană de vecinătate și negocieri privind extinderea.

Prioritate vor avea proiectele care susțin dezvoltarea durabilă de-a lungul frontierelor externe ale UE, reducându-se diferențele dintre nivelurile de trai și abordându-se proiecte comune de o parte și de alta a granițelor.

Prin noul pachet vor fi finanțate proiecte din 27 de țări: Armenia, Georgia, Republica Moldova, Ucraina și Rusia – în est; Egipt, Israel, Iordania, Liban, Palestina și Tunisia; o serie de state membre ale UE (Bulgaria, Cipru, Estonia, Finlanda, Franța, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Portugalia, România și Suedia), precum și Norvegia și Turcia. Finanțarea este acordată în cadrul Fondului European de Dezvoltare Regională (FEDR) și al Instrumentului European de Vecinătate (IEV).

Acordurile de finanțare dintre țările partenere și UE vor fi finalizate până la sfârșitul lui 2016. Granturile vor fi acordate prin cereri de propuneri, care se preconizează că vor fi lansate în cursul anului 2016 sau în prima parte a anului 2017.

Citește și