Comisia Europeană a dat în JUDECATĂ Ungaria, din cauza legii suveranității. Ce riscă Budapesta
Comisia Europeană a anunțat joi că dă în judecată Ungaria pentru o lege care impune pedepse cu închisoarea pentru organizațiile care acceptă fonduri străine pentru cauze politice, cunoscută drept „legea suveranității”.
Grupurile pentru apărarea drepturilor omului spun că această lege are ca scop să reducă la tăcere criticii la adresa Guvernului, țintind organizațiile societății civile, instituțiile de presă și jurnaliştii, arată France24.
În acest context, Comisia a anunțat că sesizează Curtea Europeană de Justiție cu privire la legea adoptată de Budapesta.
Comisia Europeană a declarat că legislația adoptată anul trecut de guvernul naționalist al premierului Viktor Orban a încălcat drepturile fundamentale și alte legale.
„Comisia Europeană a decis să trimită Ungaria în fața Curții de Justiție pentru că, în opinia sa, legea privind «Apărarea suveranității» încalcă legislația UE”, a transmis Comisia Europeană.
Decizia ar putea afecta relațiile dintre Ungaria și UE
Legislația adoptată incriminează finanțarea din străinătate a campaniilor electorale și au înființat un Oficiu pentru Protecția Suveranității, care are puteri largi de anchetă, notează sursa citată. Comisia transmite că libertatea extrem de largă acordată noului oficiu a afectat în mod disproporționat organizațiile societății civile, instituțiile de presă și jurnaliştii.
Sesizarea instanței vine după ce Comisia s-a adresat în două rânduri Budapestei, mai întâi pentru a-și prezenta preocupările și mai apoi pentru a cere ca acestea să fie luate în considerare. Solicitările CE au fost, însă, ignorate de Ungaria. Instanța poate ordona unei țări să respecte legile UE și să impună sancțiuni. Decizia Comisiei riscă să sporească și mai mult tensiunile dintre Uniunea Europeană și premierul Viktor Orban, care a fost în repetate rânduri criticat de Bruxelles.
Pentru toate acestea, Comisia Europeană a blocat Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) al Ungariei, prin care această ţară are dreptul la granturi în valoare de 5,8 miliarde de euro din planul european de redresare post-pandemie. Mai mult, Bruxellesul a activat împotriva Budapestei noul mecanism de condiţionalitate ce permite Comisiei Europene să le suspende fondurile europene acelor ţări membre despre care consideră că încalcă statul de drept, suspendând astfel 22 de miliarde de euro din fondurile de coeziune ce revin Ungariei, din care fost deblocate numai aproximativ o treime la sfârşitul anului trecut, în timp ce Ungaria ameninţa atunci să blocheze ajutorul UE pentru Ucraina.
Sursa foto: Shutterstock