Comisia Europeană a lansat proceduri contra platformelor INSTAGRAM și FACEBOOK /Sunt verificate mecanismele de combatere a manipulării
Comisia Europeană a confirmat, marți, lansarea procedurilor de verificare a platformelor Facebook și Instagram, aparținând grupului Meta, în cadrul eforturilor de blocare a campaniilor de manipulare electorală lansate de țări terțe.
”Această Comisie a creat mijloacele de protejare a cetățenilor europeni de acțiunile punctuale de manipulare și dezinformare lansate de țări terțe. Dacă suspectăm vreo încălcare a reglementărilor, acționăm. Acest lucru este valabil permanent, dar mai ales în perioadele alegerilor democratice”, a declarat Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene.
”Marile platforme digitale trebuie să își respecte obligațiile și să aloce resurse suficiente. Decizia de astăzi arată că suntem serioși în verificarea respectării regulilor. Protejarea democrațiilor este o luptă comună a statelor membre UE”, a subliniat Ursula von der Leyen.
Experții Comisiei Europene vor verifica dacă politicile și practicile grupului american de tehnologie informațională Meta respectă normele privind conținutul politic și contracararea reclamelor care induc în eroare.
”Comisia Europeană suspectează că Meta nu se conformează Legii Serviciilor Digitale în privința contracarării reclamelor înșelătoare și a campaniilor cu scopul dezinformării (…). Proliferarea conținutului de acest fel poate prezenta riscuri asupra discursului civic, a proceselor electorale și a drepturilor fundamentale, inclusiv asupra protecției consumatorilor”, precizează instituția.
De asemenea, vor fi verificate filtrele instalate de platformele Instagram și Facebook asupra conținutului de tip politic.
Comisia Europeană suspectează că sistemele implementate de grupul online Meta pentru semnalarea clară a conținutului ilegal nu respectă în totalitate prevederile Legii Serviciilor Digitale (DSA).
Noile reglementări, aprobate în aprilie 2023, includ acțiuni prin care marile platforme online sunt obligate să prezinte planurile de contracarare a dezinformării și propagandei. În cazul în care Comisia Europeană va stabili că Meta nu s-a conformat reglementărilor, grupul tehnologic american riscă sancțiuni care pot ajunge până la 6% din veniturile globale.
Foto: Profimedia
Citește și: