Comisia Europeană a propus bugetul UE pentru 2016. Care sunt cele trei obiective principale

Comisia Europeană a propus bugetul UE pentru 2016. Care sunt cele trei obiective principale
Publicat: 27/05/2015, 15:59
Actualizat: 14/11/2019, 06:43

Proiectul prezentat miercuri va fi transmis Parlamentului European și statelor membre ale UE, care vor decide împreună forma finală a bugetului.

Fondurile din bugetul UE, sub formă de credite de plată, vor fi investite pentru stimularea inovațiilor, crearea de locuri de muncă și asigurarea convergenței între statele membre și între regiuni, pentru gestionarea mai eficientă a migrației și consolidarea în continuare a rolului exercitat de UE la nivel global, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

Proiectul de buget al UE prevede două sume pentru fiecare program care urmează să fie finanțat: angajamentele și plățile. Angajamentele se referă la finanțările care pot fi convenite prin contracte în cursul unui an dat, iar plățile desemnează sumele plătite în mod efectiv.

În proiectul de buget pe 2016 angajamentele reprezintă 153,5 miliarde euro (în scădere cu 5,3 % față de 2015), iar plățile însumează 143,5 miliarde euro (în creștere cu 1,6 % față de 2015). Aceasta înseamnă că plățile se mențin la un nivel relativ stabil în termeni reali față de 2015. Plățile includ creditele necesare eliminării treptate a creanțelor scadente care s-au acumulat în perioada de programare bugetară anterioară, totalizând 24,7 miliarde euro la sfârșitul exercițiului 2014.

„Având în vedere actuala situație economică, este mai important ca oricând ca banii contribuabililor să fie folosiți cu chibzuință. În 2016, bugetul va sprijini redresarea economiei, investind în creșterea economică și în ocuparea forței de muncă, și va urmări să contribuie și la gestionarea provocărilor externe, cum ar fi migrația. Răspundem celor mai stringente nevoi ale Europei și urmărim să obținem cele mai bune rezultate posibile”, a declarat Kristalina Georgieva, vicepreședinte al Comisiei Europene, responsabilă de buget și resursele umane.

Aproape jumătate din buget, respectiv 66,58 miliarde euro, sub formă de credite de plată, va fi alocat pentru măsurile de stimulare a creșterii economice, a ocupării forței de muncă și a competitivității.

Proiectul include contribuții la Fondul european pentru investiții strategice (FEIS), care constituie elementul esențial al Planului de investiții pentru Europa. Astfel, Fondul de garantare al FEIS va beneficia de 2 miliarde de euro sub formă de credite de angajament și 500 de milioane de euro sub formă de credite de plată, pentru a debloca investiții de 315 miliarde de euro destinate Europei. Regulamentul privind FEIS și aspectele bugetare ale noilor structuri de investiții fac obiectul unor negocieri în curs între Parlamentul European și statele membre.

CE a alocat agriculturii 42,86 de miliarde de euro, programelor de cercetare și inovare 10 miliarde de euro (+11,6% față de 2015), iar programului Erasmus+ 1,8 miliarde de euro (+30% față de 2015).

Comisia alocă 1,67 miliarde de euro pentru sprijinirea priorităților politice europene, cum ar fi uniunea energetică și piața unică digitală, prin intermediul unor programe precum Mecanismul pentru interconectarea Europei.

Bugetul pentru 2016 prevede 833 de milioane euro pentru Fondul pentru azil, migrație și integrare (AMIF) și pentru Fondul pentru securitate internă (ISF), cele două surse principalele de finanțare a măsurilor din cadrul politicii UE privind migrația și securitatea.

De asemenea, bugetul UE reacționează la evoluția situației din vecinătatea Europei și din alte părți ale lumii. Astfel, credite de plată în valoare de 9,5 miliarde euro (+ 28,5 %) sunt destinate să asigure capacitatea de reacție a UE la crizele externe, precum cele din Ucraina și Siria, și de a acorda ajutor umanitar. Instrumentul european de vecinătate (IEV) și Instrumentul de cooperare pentru dezvoltare (ICD) vor fi majorate la 2,1 miliarde EUR (+ 34 %) și, respectiv, la 2,7 miliarde EUR (+ 27 %).

Bugetul UE reprezintă aproximativ 1% din PIB-ul Uniunii Europene, dar are un impact semnificativ datorită efectului de multiplicare și accentului pe rezultate. De exemplu, în perioada 2007-2013, rata medie a creșterii PIB-ului datorată politicii de coeziune este estimată la 2,1% pe an în Letonia, la 1,8% pe an în Lituania și la 1,7% pe an în Polonia, potrivit comunicatului Comisiei Europene.

Tags:

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Viktor Orban le spune opozanților să se mute în România. „Când vă întoarceți, putem vorbi”....
Aris Eram a lăsat-o în urmă pe câştigătoarea de la America Express. Mezinul Andreei Esca...
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Cele mai sigure țări în care să te afli în cazul izbucnirii celui de-al Treilea...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
Păianjeni mari cât un șobolan au invadat Marea Britanie, după ce mii de exemplare au...
Apartament cu două camere scos la vânzare cu 340.000 euro în Cluj. Ironii pe rețelele...
Bianca Drăguşanu şi Gabi Bădălău, mai fericiţi ca niciodată alături de copii. La ceas de...
Planta care te scapă rapid de durere. Crește în grădină și are proprietăți similare opiului
Boala care a umplut spitalele în ultimele săptămâni. Doi copii au murit deja
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Data la care se deschide târgul de Crăciun din Piața Constituției 2024. Ce surprize au...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
2024: La ce viteză se ia permisul în afara localității?
Document: ce dimensiuni trebuie să aibă o groapă comună la ruşi
A fost găsită ARCA lui NOE? Indiciul găsit pe o monedă din secolul III
Reguli ITP 2024. Se suspendă automat înmatricularea. Ce șoferi nu mai au drept legal de...
Avionul prăbușit de un pilot care și-a pierdut mințile. O catastrofă unică în istoria aviației,...
Ce a putut să facă un român pe scara blocului, chiar la ușa liftului. Ceilalți...
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
Momentul în care Chris Martin a căzut printr-o gaură din scenă a fost surprins video...
BANCUL ZILEI. Bulişor: – Mami, de ce îți pui atâta fard pe față?
Universitățile din Anglia cresc taxele pentru studenți pentru prima oară în aproape un deceniu