Prima pagină » Știri externe » Comisia Europeană a publicat prima variantă a acordului pentru BREXIT. Punctul sensibil din document

Comisia Europeană a publicat prima variantă a acordului pentru BREXIT. Punctul sensibil din document

Comisia Europeană a publicat prima variantă a acordului pentru BREXIT. Punctul sensibil din document
Comisia Europeană a publicat un proiect de acord de Brexit în care propune stabilirea unei "zone comune de reglementare" pe întreaga insulă Irlanda, fără frontiere interne, în cazul în care Londra nu găsește soluții pentru menține deschisă granița între Irlanda și regiunea britanică Irlanda de Nord.

Dat publicității de Michel Barnier, negociatorul-șef al UE pentru Brexit, documentul probabil va amplifica tensiunile între cele două părți, în condițiile în care unii oficiali britanici au acuzat că problema frontierei irlandeză este folosită pentru a încerca să mențină Marea Britanie în uniunea vamală a Uniunii Europene.

Barnier a îndemnat Londra să ofere alternative la propunerea Comisiei Europene.

În luna decembrie, UE și Marea Britanie au discutat trei opțiuni de rezolvare a chestiunii frontierei irlandeze, anume: o nou relație, soluții alternative propuse de Londra, ori opțiunea de a menține toate procedurile și reglementările existente, ce ar însemna că Irlanda de Nord ar rămâne în uniunea vamală a UE.

Proiectul prezentat de Comisia Europeană detaliază principiul „alinierii reglementărilor” agreat în decembrie și care ar urma să fie implementat în cazul în care Marea Britanie nu reușește să găsească soluții tehnologice și diplomatice pentru a menține deschisă frontiera irlandeză, informează site-ul cotidianului Irish Independent

Dacă aceste soluții nu sunt găsite, proiectul prevede ca „teritoriul Irlandei de Nord, excluzând apele teritoriale ale Marii Britanii (…) ar urma să fie considerate ca făcând parte din teritoriul vamal al Uniunii”. Controalele vamale vor fi „efectuate în comun de autoritățile vamale ale Uniunii (Europene) și cele din Regatul Unit cu competențe privind teritoriul Irlandei de Nord”.

Barnier a mai subliniat că documentul conține „soluții realiste și concrete” la întrebarea privind modul în care cele două părți vor putea evita reinstituirea unei frontiere irlandeze fizice după ieșirea Marii Britanii din uniunea vamală a UE.

Citește și