Comisia Europeană a anunțat joi că a semnat un contract în numele statelor membre ale Uniunii Europene cu producătorul britanic AstraZeneca, pentru a achiziționa cel puțin 300 de milioane de doze din viitorul vaccin împotriva COVID-19 dezvoltat de companie.
Astfel, Comisia a plătit un avans de 336 de milioane de euro către AstraZeneca, potrivit unui purtător de cuvânt al CE, citat de site-ul agenției de presă Reuters.
Totodată, Comisia Europeană și-a rezervat și opțiunea de a cumpăra 100 de milioae de doze suplimentare.
Anterior semnării contractului, Executivul European semnase un pre-acord de achiziție pentru acest vaccin. Comisia Europeană a mai încheiat pre-acorduri de achiziţie a unor vaccinuri împotriva COVID-19 cu companiile farmaceutice Sanofi, Johnson&Johnson, Curevac şi Moderna.
Prețul total nu a fost făcut public, dar cele 300 de milioane de doze ar putea costa 750 de milioane de euro, informează Reuters, care a analizat o serie de contracte semnate în iunie de AstraZeneca cu Germania, Franța, Italia și Olanda, toate membre ale Uniunii Europene.
„Nu putem preciza în acest moment un preț anume per doză. Cu toate acestea, o parte importantă din costurile totale va fi acoperită din fondurile europene dedicate vaccinurilor”, a explicat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene.
Acesta este primul contract semnat de către Comisia Europeană cu un potențial producător de vaccin anti COVID-19.
Dacă vaccinul se va dovedi a fi eficace şi sigur, dozele achiziţionate în baza acestui contract vor fi distribuite proporţional statelor membre ale UE în funcţie de populaţia fiecăruia.
Vaccinul experimental dezvoltat de AstraZeneca în colaborare cu Universitatea Oxford se află în prezent în faza a II-a din trei a testelor clinice, după ce a dat rezultate „promiţătoare” în prima fază a testelor.
AstraZeneca ar urma să furnizeze 300 de milioane de doze din același vaccin Statelor Unite pentru 1,2 miliarde de dolari și până la 30 de milioane de doze Marii Britanii, pentru suma de 65,5 milioane de lire sterline.