Comisia Europeană a suspendat ratificarea acordului economic cu China. Care este motivul
Comisia Europeană a suspendat ratificarea acordului economic dintre Uniunea Europeană și China, încheiat la finalul anului 2020.
Anunțul a fost făcut marți de către vicepreședintele Comisiei, Valdis Dombrovskis, care a declarat că mediul politic actual „nu este propice”, informează Digi24.
„Am suspendat pentru moment anumite eforturi de sensibilizare politică din partea Comisiei, întrucât este clar că în situaţia actuală, cu sancţiuni ale UE împotriva Chinei şi contra-sancţiuni chineze, inclusiv împotriva membrilor Parlamentului European, mediul nu este propice pentru ratificarea acordului. Nu putem face abstracţie de contextul mai larg al relaţiilor între UE şi China”, a declarat Dombrovskis.
Comisia Europeană fusese criticată pentru acord
Acordul referitor la investiții a fost susținut de Germania și mediul de afaceri din această țară și a fost încheiat la finalul lui decembrie 2020, după ani de negocieri intense.
Acesta avea ca scop declarat să garateze un cadru stabil pentru comerț și investiții pe piețele din Europa și China. Totodată, europenii sperau că acest acord va permite reechilibrarea relațiilor cu China.
Considerat o victorie diplomatică pentru Beijing, acordul a adus o serie de critici Comisiei Europene și celorlalte instituții de la Bruxelles, mai ales din partea ONG-urilor.
UE s-a apărat, subliniind că a obţinut de la China să se angajeze să facă mai multe eforturi pentru aprobarea convenţiilor Organizaţiei Internaţionale a Muncii (OIM) asupra muncii forţate.
UE a impus sancțiuni Chinei
În ianuarie, Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care apreciază că acordul pune în pericol credibilitatea Uniunii Europene vis-a-vis de drepturile omului. Mai mult, europarlamentarii au recomandat impunerea de sancțiui individuale împotriva unor responsabili chinezi.
Miniștrii europeni de Externe au aprobat în martie adoptarea de sancțiui la adresa Chinei din cauza încălcării sistematice ale drepturilor omului din această țară. Sancțiunile au vizat lideri locali responsabili de abuzurile asupra uigurilor din Xinjiang.
În replică, Beijingul a impus sancțiuni împotriva mai multor parlamentari europeni.