Comisia Europeană: Amprentarea refugiaților va „filtra” amenințarea jihadistă. „Un terorist ar fi foarte prost dacă ar veni cu barca”

Publicat: 06 10. 2015, 13:56

Vice-președintele CE Frans Timmermans (foto) a declarat luni că Uniunea Europeană (UE) ar putea gestiona mai bine un aflux-record de imigranți prin îmbunătățirea protecției frontierelor externe și asigurându-se că oamenii care nu au dreptul la azil sunt trimiși înapoi.

Întrebat cum se pot obține asigurări că militanții nu se strecoară în afluxul de imigranți și că nu reprezintă o amenințare la adresa UE, vicepreședintele CE a răspuns că „pur și simplu prin amprentarea oamenilor la sosire. Dacă acest lucru este făcut corespunzător, puteți filtra teroriștii”, a spus el. „Dacă ne facem treaba și ne asigurăm că, imediat ce ajung, oamenii sunt amprentați și identificați, atunci acea problemă nu există”, a apreciat el.

Timmermans a adăugat că el nu crede că militanții s-ar alătura valului de refugiați dacă ar ști că sunt amprentați la sosire. O mai bună protejare a frontierelor externe ale UE reprezintă, în ultimă instanță, cea mai bună măsură posibilă în vederea securității, i-a spus el anterior șefului Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiați (UNHCR).

Antonio Guterres, Înaltul Comsisar al ONU pentru Refugiați, a declarat anterior pentru presă că militanții ar putea adopta probabil metode mai inteligente de a pătrunde pe teritoriul UE decât printr-o călătorie periculoasă pe Marea Mediterană pentru a pune în aplicare un plan de atac.

„Un terorist ar fi foarte prost dacă, în loc să folosească un pașaport fals și să ia un avion spre Europa printr-un metodă legală, ar plăti mii de dolari unor traficanți pentru o barcă ce se poate scufunda și pentru a ajunge la un centru de primire unde ar putea fi amprentat, pentru ca apoi să înceapă să traverseze diferite frontiere și să ajungă într-un final acolo unde vrea”, a spus Guterres.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat în weekend că Europa trebuie să-și protejeze frontierele externe în contextul în care se confruntă cu cel mai mare aflux de refugiați de la al Doilea Război Mondial – o criză „pune la încercare curajul Europei”, în opinia ei.