Negocierile dintre Uniunea Europeană și Australia referitoare la un posibil acord de liber schimb au fost amânate cu o lună, a anunțat Comisia vineri.
Decizia a fost luată ca urmare a scandalului submarinelor, provocat de decizia Canberrei de a anula un contract semnat cu Franța pentru livrarea de submarine, informează Agerpres.
„Putem confirma că vom amâna cu o lună ciclul următor de negocieri comerciale, dar nu este vorba de sfârşitul acestor negocieri. Negocierile privind acordul de liber schimb vizează în continuare cu prioritate substanţa în locul rapidităţii şi rămân numeroase probleme deschise de negociat. O amânare de o lună ne va permite şi să ne pregătim mai bine”, a declarat la Bruxelles Miriam Garcia Ferrer, purtătoare de cuvânt pentru comerţ a Comisiei.
Ministrul australian al comerţului, Dan Tehan, care urma să se deplaseze în Europa pentru negocieri, a minimalizat la rândul său decizia.
„Înţelegem reacţia Franţei la decizia noastră cu privire la submarine, dar, în final, orice naţiune trebuie să acţioneze în interesul naţional – ceea ce a făcut Australia”, a declarat acesta.
Statele membre ale Uniunii Europene (UE) și-au exprimat sprijinul față de Franța în scandalul legat de anularea unui contract semnat între Paris și Canberra.
Miniștrii de Externe ai statelor membre ale Uniunii, care s-au reunit la New York în marja Adunării Generale a ONU, „și-au exprimat în mod clar solidaritatea față de Franța”, dar și „sprijinul clar” acordat Parisului, a declarat șeful diplomației europene, Josep Borrell, după cum informează site-ul agenției Agerpres.
Borrell a declarat pentru presă că participanții la reuniune consideră că disputa dintre Franța și Statele Unite, generată de anunţul unei alianţe indo-pacifice între SUA, Marea Britanie şi Australia nu este un subiect bilateral, ci unul care „a afectat” întreaga Uniune Europeană.
Parteneriatul strategic AUKUS a provocat furia Franţei, care a pierdut astfel un contract de 90 miliarde de dolari australieni (56 miliarde de euro). Vineri, Parisul şi-a rechemat ambasadorii de la Washington şi Canberra, o decizie fără precedent vizavi de doi aliaţi istorici.