Prima pagină » Știri externe » Comisia Europeană aprobă DEROGĂRI privind suprafețele agricole necultivate, după protestele fermierilor

Comisia Europeană aprobă DEROGĂRI privind suprafețele agricole necultivate, după protestele fermierilor

Comisia Europeană aprobă DEROGĂRI privind suprafețele agricole necultivate, după protestele fermierilor

Comisia Europeană a aprobat, marți, o derogare adresată fermierilor din țările Uniunii Europene de la noile reglementări privind obligația menținerii unor suprafețe necultivate, în contextul stării de nemulțumire a agricultorilor.

”Comisia Europeană a adoptat o reglementare prin care li se acordă o scutire parțială fermierilor europeni de la obligațiile privind menținerea unor suprafețe necultivate. Decizia a fost luată pe baza propunerii formulate de Comisia Europeană pe 31 ianuarie și după discuțiile cu reprezentanții statelor membre. Reglementarea va intra în vigoare mâine, 14 februarie, se va aplica retroactiv, începând de la 1 ianuarie, timp de un an, adică până pe 31 decembrie 2024”, anunță Comisia Europeană.

Mai multe state membre UE au cerut constant, pe fondul protestelor masive ale fermierilor, abordări politice flexibile, în special din partea Comisiei Europene, privind aplicarea noilor norme ecologice. Astfel, în anumite condiții, nu se va mai aplica obligația privind menținerea necultivată a 4% din suprafețele arabile.

”Fermierii sunt coloana vertebrală a siguranței alimentare a Uniunii Europene, sunt sufletul zonelor noastre rurale. Angajamentele Comisiei Europene sunt îndeplinite printr-un buget de 386,7 miliarde de euro prevăzut prin Politica Agricolă Comună, pentru stabilizarea veniturilor fermierilor europeni, recompensând, în același timp, eforturile lor în materie climatică și pentru asigurarea sustenabilității. Măsura adoptată acum le oferă mai multă flexibilitate agricultorilor, într-un moment în care ne confruntăm cu multiple provocări”, a declarat Ursula von der Leyen.

Președintele Comisiei Europene a dat asigurări că Bruxellesul va continua dialogul cu fermierii ”pentru a asigura că Politica Agricolă Comună oferă echilibrul corect între necesitățile lor și binele public al tuturor cetățenilor”.

La rândul său, Maros Sefcovic, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene, a afirmat că noua decizie are rolul ”stabilizării”.

”Putem contribui la atenuarea presiunilor pe care știm că le resimt fermierii noștri, pentru a ne asigura că pot rămâne viabili în aceste vremuri marcate de incertitudine puternică”, a subliniat Maros Sefcovic.

În ultimele săptămâni, agricultorii au organizat proteste masive în numeroase state europene, printre care Germania, Franța, Belgia, Polonia, România, Bulgaria și Italia, exprimând nemulțumire față de majorarea costurilor de producție, pe fondul reglementărilor ecologice stricte aplicate de Uniunea Europeană și în contextul cerealelor ieftine exportate de Ucraina în spațiul comunitar.

Foto: Profimedia

Citește și:

„Băieții deștepți” din Energie, prinși pe picior greșit. Afaceristul Macovei, dat pe mâna DNA de directorul care a REFUZAT o mită de aproape 500.000 €

Licențiat în Jurnalism, Științe Politice și Teologie Ortodoxă, Mihail Drăghici este activ în presa centrală din 2002, având o activitate de peste 20 de ani ca editor de știri externe la una ... vezi toate articolele

Citește și