Comisia Europeană a avertizat, vineri, platforma online TikTok că ar putea fi vizată de o procedură juridică obligatorie dacă nu răspunde solicitărilor de a furniza informații pentru verificările demarate în contextul alegerilor din România.
”Vreau să fiu foarte clar asupra potențialelor proceduri legale. Dacă, în general, o platformă nu răspunde cererilor de a oferi informații, Comisia poate opta pentru adresarea unei solicitări de a furniza informații prin decizie, ceea ce are caracter obligatoriu din punct de vedere legal, iar dacă platforma refuză să răspundă și acestei solicitări, atunci Comisia poate decide să amendeze platforma sau administratorul platformei cu până la 1% din cifra de afaceri globală”, a declarat vineri, într-o conferință de presă, Thomas Regnier, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.
În contextul alegerilor din România, Comisia Europeană cere platformei TikTok să furnizeze informații referitoare la gestionarea riscurilor de manipulare a informațiilor. În mod special, Comisia Europeană cere ca TikTok să ofere informații detaliate despre analizarea și atenuarea riscurilor exploatării prin conturi neautentice sau în mod automat a serviciilor sale și a problemelor generate de softurile algoritmice. În plus, Comisia Europeană vrea informații despre modul în care TikTok le permite părților terțe să efectueze evaluări publice și să aibă acces la datele publice accesibile, pentru a detecta, a identifica și a înțelege riscurile sistemice asociate proceselor electorale. TikTok trebuie să furnizeze datele până vineri, 13 decembrie. După analizarea răspunsurilor, Comisia Europeană va stabili dacă sunt necesare proceduri suplimentare.
Marți, Comisia Europeană a anunțat continuarea verificărilor referitoare la influențarea procesului electoral din România prin platforma TikTok, subliniind că va acționa în virtutea Legii Serviciilor Digitale (DSA) dacă va fi necesar acest lucru.
”Pot confirma că monitorizarea noastră continuă, la fel și aplicarea Legii Serviciilor Digitale, pe 5 decembrie am trimis o solicitare urgentă de informații adresată TikTok, cu termen-limită de 24 de ore, iar platforma a răspuns cererii. Acum, în acest cadru general, în virtutea acțiunilor de până acum, asamblăm și evaluăm toate aceste elemente ale dovezilor pe care le-am primit și, pe baza acestora, vom decide următorii pași referitori la Tiktok”, a declarat marți, într-o conferință de presă, Thomas Regnier, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.
”Nu există un termen specific în virtutea Legii Serviciilor Digitale, avem nevoie de timp pentru o analiză completă. Analizăm activitățile TikTok, dar avem și consultări cu autoritățile naționale, coordonatorii în materie de servicii digitale, am primit, am spus public, documentele declasificate. Nu ne putem grăbi, trebuie să facem o analiză completă înainte de a decide asupra viitorilor pași. Comisia va acționa, în virtutea atribuțiilor Legii Serviciilor Digitale, dacă vom crede că este necesar”, a subliniat Thomas Regnier.
Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a declarat, sâmbătă, după conversația cu președintele Klaus Iohannis, că Uniunea Europeană va acționa pentru a se asigura că platformele online își respectă obligațiile legale, subliniind că este sarcina ”cetățenilor români să decidă ce este cel mai bine pentru țară”, fără ”interferențe străine”.
În replică, reprezentanții platformei online TikTok, deținută de grupul digital chinez ByteDance, au dat asigurări că vor colabora cu experții Comisiei Europene în procedurile de verificare demarate pe fondul suspiciunilor privind influențarea alegerilor din România.
Foto: Profimedia
Video: Comisia Europeană
Citește și:
Olaf Scholz și Friedrich Merz exclud orice colaborare pentru formarea viitorului guvern al GERMANIEI