Comisia Europeană cere Italiei să explice de ce proiectul de buget pe 2015 încalcă angajamentele țării
„Italia plănuiește o deviere semnificativă de la traseul ajustării, necesar atingerii în 2015 a obiectivului bugetar pe termen mediu. Aș dori să aflu punctul dumneavoastră de vedere cât mai curând posibil, dacă se poate până pe 24 octombrie”, se arată într-o scrisoare trimisă de noul comisar pentru Locuri de Muncă și Creștere, Jyrki Katainen, ministrului italian de Finanțe, Pier Carlo Padoan, pe 22 octombrie.
Pe 15 octombrie, guvernul condus de premierul Matteo Renzi a aprobat un proiect de buget, care prevede reduceri de taxe și cheltuieli suplimentare, cu un impact de 36 de miliarde de euro asupra bugetului, destinate relansării creșterii economice.
Guvernul italian a amânat cu un an, până în 2017, obiectivul ca Italia să ajungă la un buget echilibrat, afirmând că decizia este justificată de contracția economică peste așteptări.
Renzi a spus că Italia va respecta în acest an limita europeană a unui deficit bugetar de 3%.
Și alte state europene, precum Franța, cer mai multă flexibilitate în privința țintelor fiscale.
Franța a trimis la rândul ei Comisiei Europene un proiect de buget care încalcă angajamentul de a reduce deficitul sub limita de 3%, în 2015. Este pentru a doua oară în doi ani când Franța nu reușește să își respecte angajamentul referitor la disciplina bugetară.
Președintele CE, Jose Manuel Barroso, al cărui mandat se încheie la sfârșitul lunii octombrie, nu a dorit să confirme dacă Franța și alte trei state membre au primit scrisori similare, el adăugând că executivul UE nu agreează faptul că Italia a făcut scrisoarea publică.
Problema politicii economice în Europa va fi discutată de liderii din zona euro în timpul unui prânz care va avea loc la Bruxelles, dar Germania, cea mai mare economie din regiune, s-a opus până în prezent cheltuielilor bugetare, ca instrument de stimulare a creșterii.