Comisia Europeană dă în judecată România din cauza deșeurilor toxice din Caraș Severin
Comisia Europeană introduce o acțiune în justiție împotriva României la Curtea de Justiție a UE (CJUE) pentru nerespectarea legislației UE referitoare la deșeurile din industriile extractive, mai exact deșeurile generate de extracția, tratarea și depozitarea resurselor minerale și de exploatarea carierelor, se arată într-un comunicat al Executivului european.
Cauza se referă la iazul Boșneag, un iaz de decantare de 102 hectare în care au fost deversate deșeuri generate de exploatarea minelor de cupru și de zinc din Moldova Nouă, județul Caraș Severin. În prezent, iazul este aproape abandonat și reprezintă o sursă majoră de poluare, răspândind praf toxic care prezintă riscuri semnificative pentru sănătatea umană și pentru mediu.
Comisia precizează că România a fost de acord să ia măsuri pentru a soluționa problema, însă progresele au fost insuficiente.
„Având în vedere gravitatea riscului în acest caz și la recomandarea comisarului pentru mediu, domnul Janez PotoÄnik, Comisia introduce o acțiune împotriva României în fața Curții de Justiție a UE, în scopul de a se asigura că sunt luate mai rapid măsuri corective”, precizează sursa citată.
Trimiterea în fața CJUE a fost decisă după ce România nu a luat măsurile necesare pentru a curăța două iazuri de decantare din Moldova Nouă, în urma infringementului lansat de Bruxelles pe 20 februarie.
Potrivit CE, iazurile de decantare sunt „o sursă majoră de pulberi toxice, care au consecințe semnificative asupra sănătății umane și asupra mediului”. Comisia este „preocupată” de faptul că România nu a luat măsurile necesare pentru a controla emisiile și pentru a preveni abandonarea siturilor, a precizat în februarie CE.
Comisia a inițiat în privința acestor aspecte proceduri în constatare a neîndeplinirii obligațiilor, în octombrie 2012. „Autoritățile române au raportat cu privire la progresele înregistrate, însă obiectivele nu au fost încă îndeplinite, iar grava problemă a pulberilor toxice persistă. Prin urmare, se trimite un aviz motivat, iar în cazul în care România nu acționează în termen de două luni, Comisia poate sesiza cauza Curții de Justiție a UE”, a avertizat Executivul european.
Tot joi, Comisia a cerut României, Spaniei, Letoniei și Poloniei să pună în aplicare normele UE privind deșeurile de echipamente electrice și electronice. Astfel, CE „solicită insistent României, Spaniei, Letoniei și Poloniei să trimită detalii despre modul în care este transpusă în drepturile lor naționale legislația UE referitoare la deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE), o obligație care trebuia îndeplinită până la 14 februarie 2014”.
Noua Directivă DEEE înlocuiește și actualizează norme mai vechi referitoare la deșeurile de echipamente electrice și electronice. Documentul vizează atât prevenirea sau reducerea impacturilor negative pe care le au asupra sănătății umane și asupra mediului generarea și gestionarea de deșeuri de echipamente electrice și electronice, cât și îmbunătățirea eficienței și a impacturilor de ansamblu ale utilizării resurselor.
În urma nerespectării termenului limită inițial, la 31 martie 2014 au fost trimise scrisori de punere în întârziere către Spania, Letonia, Polonia și România, iar joi Comisia a trimis avize motivate celor patru țări. Dacă acestea nu acționează în termen de două luni, cazurile pot fi trimise în fața Curții de Justiție a UE, avertizează CE.
Agentul guvernamental al României la CJUE: Vom propune un plan pentru iazul toxic;situația societății administratoare, complicată
Agentul guvernamental al României la CJUE a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că va fi propus un plan de acțiune guvernamentală pentru rezolvarea situației de la iazul Boșneag, unde au fost deversate deșeuri, precizând că situația juridică a societății care administrează zona e „complicată”.
După ce CE a trimis, joi, România în fața Curții de Justiție a UE pentru nerespectarea legislației comunitare referitoare la deșeurile din industriile extractive, în cazul iazului Boșneag, agentul guvernamental Horațiu Radu a afirmat că autoritățile române „s-au sesizat deja cu privire la această cauză”.
„Astăzi a avut loc la sediul MAE o ședință a unui grup de lucru din care fac parte Ministerul Mediului, Ministerul Economiei și reprezentanți ai ANAF. Vom propune un plan de acțiune guvernamentală și sperăm să găsim o soluție de conformare până la data sesizării instanței de judecată”, a precizat, pentru MEDIAFAX, Horațiu Radu.
Acesta a mai spus că „situația juridică a societății care administrează zona este complicată”.
Producătorul de cupru Moldomin Moldova Nouă, care administrează zona unde se află lacul, din Caraș Severin, a fost preluat, în 2011, de firma elvețiană Mineco AG.
Tranzacția prin care Mineco a preluat Moldomin, ce deține 30% din rezervele de cupru ale României, a fost contestată de Agenția Națională de Administrare Fiscală.