Interzicerea steagului Uniunii Europene la Concursul Muzical Eurovision a fost o greșeală „complet regretabilă” care ar trebui rectificată anul viitor, a declarat Comisia Europeană luni.
Comisia Europeană susține că Uniunea Europeană de Radio și Televiziune (UERT), cea mai importantă alianță din lume a entităților mass-media de servicii publice, este vinovată pentru incidentele petrecute pe durata celei de-a 68-a ediții a concursului muzical european desfășurat la Malmo.
UERT arunca vina pe organizatorii din Suedia
Uniunea Europeană de Radiodifuziune aruncă vina pe radiodifuzorul gazdă suedez SVT. Aceasta susține că SVT a ales să limiteze steagurile participanților și spectatorilor la spectacolul organizat la Malmo. Inclusiv steagurile curcubeu LGBTQ+ au fost interzise. Aspect raportat chiar de câștigătorul concursului, Nemo.
În culmea ironiei, steagul albastru cu cele 12 stele a fost adesea fluturat la concursul din 2023 organizat în Marea Britanie. Regatul Unit nu mai face parte din Uniunea Europeană din 2020. Mai mulți participanți au scris pe rețelele sociale că serviciile de pază și securitate le-a refuzat accesul în tribune cu steagurile UE și LGBTQ+.
Cântărețul Joost Klein, reprezentantul Olandei, a fost exclus din concurs. Acesta a amenințat verbal o angajată din echipa de producție a Eurovision. Reprezentantul Irlandei, Bambie Thug, un alt cântăreț care se consideră non-binar, a declarat că „a plâns împreună cu echipa când a aflat că Israelul a ajuns în marea finală a concursului”. I s-a refuzat intenția de a se afișa în spațiul public cu drapelul Palestinei tatuat pe corp. Eden Golan, concurenta din Israel, a fost obligată să refacă versurile melodiei sale referitoare la masacrul comis de Hamas pe 7 octombrie 2023.
Comisia Europeană ia măsuri
Comisia Europeană a spus că steagul albastru cu 12 stele galbene este un steag pentru toți membrii UE. Este și simbolul Consiliul Europei format din 46 de națiuni.
„Este cu siguranță o greșeală regretabilă că steagul tuturor membrilor UE care participă la competiție, precum și al altor state care aparțin Consiliului Europei… nu au putut fi afișate”, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei, Eric Mamer. Margaritas Schinas, vicepreședintele Comisiei responsabil cu cultura, va dezbate problema cu UERT luni . Ea spune că va fi probabil o „discuție foarte animată”, scrie Reuters.
UERT se apără, adăugând că au fost aplicate reguli mai stricte de securitate la evenimentul din acest an. Motivul invocat sunt tensiunile geopolitice crescute. Câteva mii de demonstranți au fluturat steaguri palestiniene în centrul orașului Malmo pentru a protesta împotriva participării Israelului la Eurovision.