Comisia Europeană a anunțat că a impus restricții la importurile de grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea-soarelui din Ucraina, pentru a evita ca aceste produse să suprasatureze piețele din Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia.
Restricțiile sunt valabile până pe 5 iunie, potrivit Comisiei, care a adăugat că, în această perioadă, produsele vizate de restricții pot fi vândute în orice altă țară din blocul celor 27 de națiuni, cu excepția celor cinci țări menționate, state care s-au arătat nemulțumite de faptul că excedentul de produse agricole ieftine din Ucraina afectează veniturile fermierilor.
UE a liberalizat anterior toate importurile din Ucraina pentru a ajuta la țara în lupta cu forțele ruse. Cele cinci țări vecine, însă, au devenit rute de tranzit pentru cereale ucrainene care nu au putut fi exportate prin porturile de la Marea Neagră ca urmare a invaziei, potrivit Reuters.
„Produsele pot continua să circule sau să tranziteze prin aceste cinci state membre prin intermediul unui regim de tranzit vamal comun sau să ajungă într-o țară sau un teritoriu din afara UE”, a transmis Comisia Europeană.
După ce au ajuns la un acord cu autoritățile de la Bruxelles, Bulgaria, Ungaria, Polonia și Slovacia au acceptat să ridice interdicțiile unilaterale pe care le impuseseră importurilor de produse agricole din Ucraina.
Măsurile Comisiei includ, de asemenea, un pachet de sprijin în valoare de 100 de milioane de euro pentru fermierii locali din cele mai afectate cinci țări ale UE.
Comisia, care este responsabilă de politica comercială în Uniunea Europeană, a declarat că ar putea prelungi restricțiile la importul de cereale după 5 iunie în cazul în care situația o va impune.
Uniunea Europeană ia în considerare să cumpere cerealele ucrainene blocate în țările limitrofe pentru a reduce din excesul care a crescut tensiunile în interiorul Blocului comunitar, potrivit unui oficial al Comisiei Europene.
Declarația vine în contextul în care UE a ajuns vineri la un acord provizoriu cu Polonia, Ungaria, Slovacia, Bulgaria și România, acord care înseamnă că aceste state nu vor interzice importurile de cereale ucrainene, ci doar vor impune restricții temporare..
Aceste țări din Europa de Est susțin că excesul de cereale acumulat în depozitele lor a afectat fermierii locali prin scăderea prețurilor.
O achiziție directă de cereale, care ar fi o premieră pentru UE, ar putea fi costisitoare și trebuie discutată cu atenție în cadrul Comisiei, a spus oficialul, care a refuzat să fie identificat, deoarece discuțiile sunt private și în desfășurare.
Ministerul de Externe al Ucrainei a declarat sâmbătă că a trimis vineri note Ambasadei Poloniei și reprezentanței UE la Kiev, exprimându-și dezamăgirea față de situație și spunând că restricțiile asupra exporturilor sale de cereale prin intermediul UE sunt „categoric inacceptabile”.